Maximilian Gânju
Prin intermediul acestei aplicații, fiecare beneficiar, respectiv primăriile din Valea Jiului, vor putea vedea în timp real câte mașini de colectare sunt pe teren, câte containere și ce cantitate de gunoi a fost ridicată, precum și alte date ce asigură o transparență totală a companiei.
Stau bine în piață
Softul dezvoltat de Supercom SA este o cerință a Uniunii Europene iar compania de colectare a deșeurilor, care operează în Valea Jiului, și-a îndeplinit obligația. ”Astăzi se prezintă un soft care permită autorităților să vadă efectiv ce cantitate de deșeuri generează fiecare beneficiar al sistemului (n.r. -UAT-urile). Tot în această direcție, autoritatea (nr.- primăriile și CJ Hunedoara) va putea să vadă numărul de pubele ridicate, cel al mașinilor, practic e centralizat întregul sistem. Acest soft este dezvoltat chiar de Supercom, iar noi avem 90 la sută din mașini dotate cu el astăzi. Stăm bine față de piață”, a explicat Radu Chircă, directorul tehnic al Supercom SA. La prezentarea aplicației la Petroșani, a fost prezent și reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara”.
Proiect finalizat
„Acțiunea de astăzi presupune aplicarea ultimului pas în ceea ce privește aplicarea OUG 74/2018 în Valea Jiului. Operatorul de salubritatea Supercom a avut un calendar de implementare împreună au ADI, care a presupus mai mulți pași. Introducerea sacului galben și cel albastru, completarea arsenalului de pubele de 120 de containere de 1,1 mc, iar astăzi vedeți cum este aplicația pentru monitorizarea a ceea ce numim: plătește pentru ceea ce arunci! Mai exact, frecvența de ridicare și descărcare a pubelei negre, adică a celei pentru deșeuri menajere. Conceptul se referă la frecvența de ridicare a pubelei negre, de deșeuri menajere. Aceasta nu mai poate fi ridicată săptămânal, pentru că nu mai ai motiv, nu mai are atât de mult deșeu în ea, în condițiile în care depunem corect și ridicăm corect deșeurile. Mai exact, crește cantitatea de deșeu selectiv depus care ajunge în stația de sortare și care generează o reciclare mare, mai ales în Valea Jiului, unde acest procent de reciclare pot spune că a crescut aproape spectaculos”, a explicat Dan Stoian, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara”.
Mașină de colectare pentru Straja
Supercom a achiziționat o serie de utilaje cu care va avea acces în zonele rurale, adică în cătunele din Valea Jiului, dar și în Stațiunea Straja, unde pe timp de iarnă n-ar trebui să existe probleme în ridicarea deșeurilor. „Pentru Valea Jiului este îndeplinit cadrul pentru selectarea colectivă, dar aceasta presupune ca primul pas să fie făcut în gospodărie. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că trebuie să depună selectiv. Noi acum închidem această buclă de colectare/ monitorizare. De aici încolo începe treaba grea, cea de conștientizare a populației. Astăzi vă arătăm și un model de alt pliant pe care dorim să-l distribuim în Valea Jiului, care să facă o corectă informare cum trebuie să depunem deșeurile corect. Vom avea o colectare corectă, pentru că infrastructura este asigurată. Avem compactoare pentru deșeul menajer, au mai venit două mașini iar una este 4×4, cea pentru Straja, pentru perioada de iarnă. La ora aceasta, capacitatea de ridicare și colectare este cu peste 30 la sută mai mare decât capacitatea de generare a deșeurilor”, a mai explicat Dan Stoian.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…