Aşa cum se ştie deja, suntem în plină desfăşurare a examenului de Bacalaureat. Pentru a vedea care sunt pregătirile pentru examenele care mai urmează, am stat de vorbă cu profesoara Maria Ştefănie (foto), inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara.
„În primul rând doresc să fac un apel către elevii care îşi dau deja examenul de Bacalaureat, dar şi către cei de clasa VIII-a, care se vor înscrie la testele de evaluare naţională, să privească cu multă seriozitate aceste examene. Să se mobilizeze şi să depună eforturi maxime, pentru că este vorba de viitorul lor şi de oportunităţile care apar în urma susţinerii acestor teste. În funcţie de acest moment şi de rezultatele pe care le vor obţine îşi vor putea alege drumul în viaţă”, a subliniat inspectorul general al ISJ Hunedoara.
Totul se înregistrează video
În legătură cu măsurile de prevenire a fraudelor din timpul examenelor, şefa peste învăţământul hunedorean a ţinut să precizeze: „Este o supraveghere video completă, de la începutul examenului până la sfârşitul acestuia. Pornind de la sălile de clasă unde se descarcă subiectele, la sălile în care se susţin examenele, dar şi în sălile în care se verifică lucrările, toate sunt supravegheate video. Toate înregistrările video sunt stocate şi arhivate şi se păstrează într-un fişet metalic al unităţii de învăţământ. Aceste măsuri sunt luate pentru a elimina orice suspiciuni de fraudă sau de tentativă de fraudă. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, organizăm şedinţe de instruire cu directorii unităţilor de învăţământ, reprezentanţi ai sindicatelor, reprezentanţi ai comitetelor de părinţi, în vederea informării acestora asupra prevenirii tentativelor de fraudă din timpul examenelor“, arată Maria Ştefănie.
Instrucţiunile cu privire la intrarea în sălile de examen sunt afişate la fiecare centru de examinare dar şi pe uşile fiecărei săli în care se vor susţine examenele. Pe parcursul examenului, elevii nu au voie să poarte la ei telefoane mobile, căşti, materiale informative, sau alte mijloace de comunicare.
Tentativele de fraudă, pedepsite pe categorii
Conform procedurilor există trei tipuri de măsuri în cazul tentativelor de fraudă. Prima presupune eliminarea elevului din examen, fără drept de înscriere la următoarele două sesiuni de Bacalaureat şi nerecunoaşterea rezultatelor de la examenele susţinute deja. O a doua măsură este eliminarea din examen cu drept de înscriere în următoarea sesiune de Bac, dar cu pierderea recunoaşterii rezultatelor la probele anterioare susţinute. Şi o a treia categorie de sancţiune presupune eliminarea elevului din examen, cu drept de înscriere în următoarea sesiune şi cu recunoaşterea rezultatelor de la examenele susţinute.
Înscrierile pentru evaluarea naţională
Din data de 16 iunie au început şi înscrierile pentru examenele de evaluare naţională a elevilor de clasa VIII-a. Pentru acest an sunt aşteptaţi să se prezinte la aceste teste un număr de 3873 de elevi din judeţ. Pentru a se putea înscrie la aceste examene, elevii trebuie să aibă situaţia şcolară încheiată.
Faţă de anii precedenţi, în acest an rezultatele la aceste examene vor constitui 75 la sută din media de admitere la liceu. În cadrul acestor teste se vor susţine două probe scrise, la limba română şi la matematică. Sunt subiecte unice la nivel naţional, care vor verifica bagajul de cunoştinţe al elevilor care au parcurs învăţământul gimnazial. Condiţiile de supraveghere la aceste examene sunt similare cu cele de la examenul de Bacalaureat.
Vorbesc cârcotașii că un personaj de la noi, mare și tare de la o vreme,…
Dorin Gligor, directorul general al Apa Prod Pentru că Apa Prod SA a semnat contractul…
Florin O., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alți…
Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale au avertizat că omenirea ar trebui să își…
Polițiștii, din nou la datorie! Ei au efectuat o razie pentru asigurarea unui climat de…
Individul a reușit cu ajutorul unei foste iubite să fure conturile de pe rețelele sociale…