Categories: Comunitate

Supravieţuitorii exploziei s-au întors la mină

Dana Istudor

Chiar dacă nu sunt refăcuţi complet, doi dintre supravieţuitorii exploziei de la Mina Petrila se întorc în subteranul care aproape că i-a omorât în urmă cu aproximativ un an. Ortacii vor să lucreze, pentru că legea îi pensionează pe caz de boală şi nu-şi vor mai putea întreţine familiile.

Cel mai grav răniţi
Minerii Nicolae Florin Iordache, în vârstă de 38 de ani şi Şandor Bodoni de 33 de ani, răniţi foarte grav în explozia de metan produsă în 15 noiembrie la Mina Petrila, s-au întors la muncă după aproape 10 luni de repaus. Aceştia au terminat săptămâna trecută instructajul şi şi-au început activitatea la mină, însă, deocamdată nu vor ajunge în subteran, ci vor urma un program de acomodare, până când vor fi vindecaţi complet.
Cei doi mineri, care au găsit curajul de a coborî din nou în adâncul pământului, au suferit în explozie şi cele mai grave răni, iar medicii au fost rezervaţi în privinţa şanselor lor de supravieţuire. Florin Iordache a fost ars pe 85 la sută din suprafaţa corpului, a suferit arsuri de căi respiratorii şi avea mare nevoie de transplant. Şandor Bodoni a fost ars pe o suprafaţă corporală de 70 la sută, fiindu-i afectate şi lui căile respiratorii.

Urmau să fie pensionaţi
Ortacii au fost nevoiţi să se reîntoarcă la mina în care aproape au murit, deoarece foile lor de boală n-au mai putut fi prelungite. Minerii urmau să fie pensionaţi pe caz de boală şi chiar dacă încă mai suferă din cauza rănilor, au decis că trebuie să muncească, deoarece, cu venitul dintr-o pensie de boală nu-şi vor putea întreţine familiile. „Nu avem ce face, este obligaţia noastră să venim la mină. Frică de mină nu ne este, dar avem un sentiment aşa mai ciudat, pentru că, din păcate, nu mai sunt colegii. Am  lucrat mulţi ani împreună. Suntem obişnuiţi şi învăţaţi. Din punct de vedere fizic, nu mă consider încă refăcut total. Nu avem voie să stăm nici în frig şi nici în căldură”, spune Şandor Bodoni. Lunar, Iordache, Bodoni, cât şi ceilalţi supravieţuitori merg la controale medicale la Bucureşti, pentru a li se evalua starea de sănătate. Tot lunar, au nevoie de medicamente în valoare de circa 3.000 de lei, pentru a-şi trata pielea afectată de arsuri şi urmează un regim alimentar strict, foarte costisitor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

o oră ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

o zi ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

3 zile ago