Beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii aleşi fie au dispărut de pe piaţă, fie nu au resurse să onoreze toate dosarele de montare a panourilor fotovoltaice din program, spune Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România. Potrivit legii, beneficiarii care au schimbat deja firma de instalare nu mai au dreptul să aleagă un nou instalator, ceea ce presupune pierderea automată a finanţării obţinute prin program, scrie cotidianul.ro.
Au pierdut avansul
Situaţia este cu atât mai critică cu cât se apropie termenul limită pentru montaj, care este de 12 luni de la publicarea listei instalatorilor. În plus, conform legii, beneficiarii, care au schimbat deja firma de instalare, nu mai au dreptul să aleagă un nou instalator, ceea ce înseamnă pierderea automată a finanţării obţinute prin program.
„Nu doar că aceşti oameni au pierdut avansul dat firmelor instalatoare, dar riscă să piardă finanţarea şi practic şansa de a scăpa de grija facturilor la energie. Instalarea panourilor fotovoltaice este o decizie importantă în viaţa românilor, cu avantaje pe termen lung, iar mulţi beneficiari Casa Verde nu au posibilităţi financiare pentru a plăti din propriul buzunar sistemul fotovoltaic pe care aşteaptă să-l primească prin această finanţare. Unele persoane au dificultăţi serioase în a-şi recupera avansurile care în multe cazuri sunt mult mai mari decât 2.000 lei, poate chiar 10.000 lei, şi se văd acum în situaţia ingrată de a nu avea panouri solare pe casă, pentru că instalatorii aleşi iniţial nu mai au resurse să funcţioneze. Beneficiarii caută cu disperare instalatori oneşti care să monteze în timp util pentru a beneficia de finanţare, însă multe firme lucrează deja la capacitate maximă şi nu mai pot prelua dosare pentru care nu mai au resurse. Din păcate, este o criză fără precedent în programul Casa Verde, cu riscul poate chiar inevitabil pentru beneficiarii afectaţi de a pierde finanţarea de 20.000 lei, mai ales că unii beneficiari nu mai au dreptul la a alege un nou instalator. Oamenii speră la o soluţie din partea autorităţilor pentru a putea avea cât mai curând panouri solare”, explică Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE.
Stoc de echipamente
Mulţi instalatori din piaţă au acceptat mai multe dosare Casa Verde decât capacitatea financiară şi logistică reală de montaj, ceea ce a dus la imposibilitatea acestora de a mai realiza lucrările promise. Unele firme s-au închis, iar alte au înştiinţat beneficiari să se transfere la un alt instalator.
„Multe firme instalatoare, fără specialişti cu experienţă, au fost create pentru a profita de programul Casa Verde. Sunt firme cu 2-3 angajaţi sau colaboratori care nu sunt stabile financiar, neavând clienţi şi venituri în afara acestui program pentru a putea avea stoc de echipamente şi a onora toate lucrările. Pentru avansul de cel puţin 2.000 lei pe care beneficiarii trebuie să-l dea, aceste firme au preluat mai multe dosare Casa Verde decât ar fi putut real susţine. Sunt sute sau poate chiar peste 1.000 de beneficiari care au ajuns să fie înşelaţi de instalatori fără intenţii oneste. Beneficiarii au fost convinşi prin oferte aparent mai atractive decât media din piaţă, cu mai mulţi KWh, fapt ce la prima vedere ar părea o afacere foarte bună. Doar că acum aceşti beneficiari de bună-credinţă riscă să piardă oportunitatea de a avea panourile instalate şi să reducă facturile la energie. Le recomandăm cu tărie românilor, fie beneficiari Casa Verde 2024, fie care vor să instaleze din fonduri proprii, să analizeze cu atenţie cu ce instalator doreşte să lucreze, având în vedere că mulţi oameni sunt păcăliţi constant. În cele mai multe cazuri, oferta cea mai bună este o capcană care aduce pierderi dureroase. Zeci de români, victime ai acestor firme, ne contacteză săptămânal cu disperare pentru a le monta panourile ca să nu piardă finanţarea, având în vedere timpul redus până la împlinirea celor 12 luni de la publicarea listei instalatorilor. Unii beneficiari au înţeles că trebuie să aleagă cu grijă instalatorul. Însă în continuare românii trebuie să fie foarte atenţi cu cine lucrează, deoarece situaţia se poate repeta şi în ediţia Casa Verde din 2024”, adaugă Albert Soare, fondator Kilowat.
Pentru a le putea monta
Şi beneficiarii ediţiei din acest an pot fi victime ale unor firme instalatoare fără capacitate reală de a onora lucrările, avertizează Kilowat. Odată cu dezvoltarea domeniului, au apărut multe firme instalatoare, multe mici, care îşi pierd rapid capacitatea financiară de a avea stocuri şi, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice. Numai anul acesta sunt de 2 ori mai mulţi instalatori decât anul trecut. Astfel, mulţi dintre ei nu vor putea susţine toate proiectele din Casa Verde 2024, având în vedere că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la câteva luni după montaj.
Sunt mulţi instalatori noi, abia intraţi pe piaţă, care nu au capacitatea de a achiziţiona constant panouri şi de a le şi instala. Firmele instalatoare trebuie să aibă lichidităţi şi un cash flow pozitiv, deci să dispună de finanţe constant, pentru a putea avea stoc de echipamente şi angajaţi pentru a le putea monta. Chiar dacă firmele mici vor putea instala sute de sisteme, nu le vor putea gestiona ulterior. Totodată, creşte riscul ca unele firme instalatoare să ajungă chiar la insolvenţă, mai ales dacă au fost create pentru a face business pe programul Casa Verde şi nu se autofinanţează şi din vânzarea în afara programului.
Este important ca românii să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul acestuia şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back – up şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare.
În Casa Verde 2024, finanţarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La un calcul simplu, dacă o firmă mică ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă capacitate financiară de cel puţin 3 milioane de lei (600.000 de euro). În multe cazuri, firmele mici se aprovizionează de la alte firme locale şi la preţuri mai mari, neavând contracte direct cu producătorii, ceea ce poate întârzia livrarea de echipamente.
Kilowat le recomandă beneficiarilor să se informeze corect şi să colaboreze doar cu instalatori certificaţi şi de încredere, pentru a evita astfel de probleme şi a maximiza şansele de succes în implementarea sistemelor fotovoltaice. (A.N.)
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. Un sondaj realizat de AtlasIntel…
Vorbesc cârcotașii de serviciu că o duduie de pe la noi, i-a dat subiectele la…
Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara Pentru că a semnat contractul de achiziționare a zeci…
Costel C., acuzat de omor calificat Pentru că a fost trimis în judecată, pentru omor,…
Elevii din 23 de comune ale județului nostru vor avea, în curând, la dispoziție microbuze…
În contextul intensificării luptei împotriva traficului și consumului ilicit de droguri de către Poliția Română…