Categories: ActualitateFlash

Sute de elevi descoperiţi cu râie şi păduchi

Maximilian Gânju

Sute de elevi de la unităţile de învăţământ din judeţul Hunedoara au fost descoperiţi de medicii şcolari cu râie şi păduchi, în urma unui control efectuat în această lună. În ceea ce priveşte pediculoza, în Deva, sunt cele mai multe cazuri, iar la râie, Valea Jiului este pe primul loc.

Au fost controlaţi după vacanţă
Nu mai puţin de 17 medici au luat la verificat toate şcolile de pe raza judeţului şi, în urma verificărilor, au descoperit şcolari cu afecţiuni care se transmit foarte uşor, dar şi cu păduchi. Controlul a fost efectuat în baza unui ordin emis în 30 decembrie 2010, pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012. „Acest lucru  s-a desfăşurat  de către reţeaua medicilor şcolari – care dispune în judeţ de 17 doctori – cât şi de medicii de familie. A fost examinat un număr de 38.836 elevi”, explică  doctorul Cecilia Birău, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Peste 400 de copii cu boli infecţioase ori micoze
Astfel, au fost descoperite în total 436 de afecţiuni, printre care boli infecţioase şi parazitare ori micoze. Totodată,  214 elevi aveau păduchi (68 în zona Văii Jiului, 75 în zona Deva, 42 în zona Hunedoara,  27 în zona Orăştie şi doi la Geoagiu), iar nouă şcolari au fost găsiţi cu scabie (opt în Valea Jiului şi unul la Hunedoara). „După recontrol, nu au mai fost depistate boli infecţioase şi parazitare. Deci,  la această oră, medicii şcolari  nu au mai semnalat cazuri de pediculoză şi de scabie în judeţ. Pentru a menţine o stare de sănătate corespunzătoare în colectivităţile de copii  şi tineri, sfătuim părinţii ca la începutul anului şcolar, cât şi pe parcursul  acestuia, dacă elevul prezintă semne şi simptome de boală acută infecţioasă şi/sau parazitară (febră, dureri abdominale, dureri musculare, cefalee, roşeaţă la nivelul tegumentelor, semne de grataj, agitaţie) să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea unui diagnostic şi efectuarea unui tratament adecvat”, a mai precizat reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii dragii de ei, că un edil din zona noastră nu are bani să-și…

11 ore ago

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a fost numit pentru încă patru ani…

11 ore ago

Bulina neagră

Nicolae N., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru violare de…

11 ore ago

Sorin Crai, ales, din nou, viceprimar al Hațegului

Primăria orașului Hațeg merge încă patru ani cu aceeași conducere. Astfel, se știe, Adrian Pușcaș…

11 ore ago

Acum, Consiliul Local Deva este în formulă completă

Ieri, Judecătoria Deva a validat man­da­tele con­si­lierilor locali de la Deva, care întregesc Consiliul Local…

11 ore ago

Tonul la conservă, contaminat cu mercur. „Un adevărat scandal de sănătate publică”. Pericolele la care sunt expuși consumatorii

Tonul din conserve este în mare parte contaminat cu mer­cur, o subs­tanță periculoasă pentru sănătate,…

11 ore ago