Politica si administratie

Sute de mii de persoane au vizitat siturile istorice şi muzeele administrate de Consiliul Judeţean

Sorina Popa

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au făcut un raport privind numărul vizitatorilor la obiectivele gestionate de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, instituţii aflate în subordinea instituţiei judeţene.

Creşteri importante
”Promovarea intensă, modernizarea infrastructurii de acces, deschiderea de pensiuni şi restaurante în aceste zone, diversificarea ofertei în ceea ce priveşte posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt doar câteva dintre elementele care au trezit interesul românilor şi străinilor pentru istorie, tradiţii şi gastronomia locală”, susţin cei de la Consiliul Judeţean.
Astfel, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 2017 au fost 63.296 vizitatori, în timp ce în acest an, până la 30 septembrie, s-au înregistrat 85.430 de vizitatori, adică o creştere foarte importantă. În ceea ce priveşte biletele vândute pentru vizitarea Castelului Magna Curia Deva şi Lapidarium, în 2017 au fost 10.337, iar în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2018 au fost 15.453. La Complexul de Monumente Ţebea şi Casa memorială Avram Iancu situaţia este următoarea: 11.996 de vizitatori în anul trecut şi 16.256 în nouă luni din acest an. La Casa Memorială Aurel Vlaicu, în 2017 au fost înregistrate 1.712 intrări, iar în anul acesta, până la 30 septembrie, 2.436 de vizitatori. Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie se poate lăuda cu o creştere substanţială de vizitatori, de la 1.710 în anul trecut, la 2.839 până la finele lui septembrie din acest an. La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Brad au fost 1.472 de vizitatori în 2017, iar în acest an 2.020.

Închisă în repetate rânduri
Dar, trebuie subliniat că, de departe, Sarmizegetusa Regia este cel mai vizitat obiectiv istoric administrat de Consiliul Judeţean, aici înregistrându-se în anul trecut 70.829 de vizitatori, iar în nouă luni din 2018, 55.803 de vizitatori. Există şi o explicaţie a situaţiei. ”Scăderea numărului de vizitatori de la Sarmizegetusa Regia are o serie de cauze: în perioada 22 ianuarie – 19 februarie, situl a fost închis pentru scoaterea trunchiurilor de arbori doborâţi de furtună sau a trunchiurilor rezultate în urma tăierii controlate a arborilor periculoşi pentru monument. În perioada 27 iulie – 3 august, situl a fost inaccesibil ca urmare a alunecărilor masive de teren produse pe drumul de acces, în zona Valea Albă, şi la intrarea pe zona pietonală. Între 4 – 7 august, accesul la sit a fost posibil doar cu parcurgerea pe jos a ultimilor 5,5 km de drum din zona calamitată. Din data de 8 august, circulaţia rutieră pe DJ 705A, în zona afectată de alunecările de teren a fost redeschisă pentru autoturisme şi microbuze, iar numărul vizitatorilor a început să crească”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

19 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

24 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

24 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

24 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

24 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago