Taberele şcolare, pasate primãriilor sau consiliului judeţean

Nicolle Ebner

Strategia de descentralizare a Autorităţii Naţionale de Tineret şi Sport (ANTS), finalizată, la sfârşitul săptămânii trecute, transferă taberele şcolare în cârca administraţiilor locale sau ale consiliilor judeţene. În plus, sunt din ce în ce mai puţine şanse ca Direcţia judeţeană de Tineret şi Sport, entitate nou înfiinţată, să mai poată avea conducere bicefală: director executiv şi director adjunct.

Descentralizarea continuă

Potrivit vicepreşedintelui ANTS, subsecretarul de stat Szell Lorincz, la nivel naţional, din 181 de tabere şcolare, doar 80 sunt funcţionale. Conform noilor normative, care continuă procesul descentralizării, taberele din judeţele Arad, Dâmboviţa şi Covasna au fost deja preluate de către consiliile judeţene, deoarece administraţiile locale nu au avut fondurile necesare pentru a face investiţii în aceste imobile, multe dintre ele abandonate.

În judeţul nostru, disproporţia este şi mai mare. „Avem nouă tabere şcolare, din care funcţionale sunt doar două, cele de la Căprioara-Deva şi Costeşti. Sunt încă în execuţie lucrările la cea mai modernă tabără de tineret din Geoagiu, iar celelalte tabere sunt abandonate. Printre acestea din urmă, se numără şi tabăra şcolară de la Lăpuşnic-comuna Dobra-, pe care am transferat-o în administrarea Consiliului Local Dobra, la cererea acestuia”, a declarat Szell Lorincz, într-o conferinţă de presă, susţinută ieri, la Deva.

Disponibilizări la DJTS

Potrivit normelor de aplicare a strategiei de descentralizare a ANTP, consiliile locale sau cele judeţene pot concesiona taberele şcolare, iar banii încasaţi pot fi folosiţi de către administraţiile locale pentru organizarea de tabere sociale. Cât despre Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, nou înfiinţată în urma comasării Direcţiei de Tineret cu Direcţia de Sport, aceasta va funcţiona cu un număr fix de personal, stabilit la nivel central. „Acum, există 16-17 angajaţi, însă, după evaluarea profesională, vor rămâne doar 12 salariaţi cu statut de funcţionari publici. Prin urmare, patru sau cinci dintre angajaţi urmează să plece acasă. Şi pentru că nu mai există nici baze sportive şi nici tabere şcolare în administrarea DJTS Hunedoara, se pare că nu se justifică menţinerea funcţiei de director executiv adjunct”, a mai declarat vicepreşedintele ANTS.

Cine va fi concediat şi cine va fi noul director al instituţiei judeţene, se va ştii până la începutul lunii viitoare.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago