Categories: ActualitateFlash

Tăierile de arbori din Parcul de la Simeria, la limita legalităţii?

Natalia Bumbac

Mai multe persoane au contactat redacţia ziarului nostru, intrigate la vederea camioanelor pline cu arbori tăiaţi, care ies din Parcul Dendrologic de la Simeria, arie naturală protejată. Potrivit acestora, în zona respectivă, muncitori echipaţi cu motoferăstraie taie copacii, fără a fi supravegheaţi de o autoritate competentă, cei mai mulţi arbori fiind puşi la pământ în zona podului roşu.

„Avem toate documentele”
Pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate, am solicitat informaţii celor de la Parcul Dendrologic de la Simeria, aflat în custodia Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură (INCDS). Aceştia ne-au confirmat că se taie arbori din zona respectivă, doar că tăierile sunt necesare şi se fac pe bază de documente, perfect legale, firma care efectuează lucrările având toate autorizaţiile. „Sunt nişte lucrări care se efectuează la arboretumul din Simeria, aici fiind vorba de o arie artificial creată de către om. Arborii din vegetaţia indigenă, uscaţi sau căzuţi, se extrag pentru a face loc altora. Lucrările se fac în baza unor documente legale, fiind respectaţi toţi paşii necesari în acest sens. Au fost marcaţi pentru tăiere aproximativ 500 de arbori, lucrările fiind executate de firma Geoval SRL din Argeş, care a câştigat licitaţia publică”, a afirmat Daniel Pitar, şeful secţiei INCDS, custode al arboretumului din Simeria. Întrebat dacă au fost solicitate şi obţinute avizele necesare de la autorităţile de mediu, acesta a afirmat că: „avizul de la mediu se obţine de către firma care a câştigat licitaţia de la Agenţia de Mediu unde are sediul, în acest caz fiind vorba de judeţul Argeş.”

„Nu am fost notificaţi de agenţia emitentă”
Pentru a verifica declaraţia reprezentantului INCDS, am cerut lămuriri suplimentare autorităţilor de mediu de la noi din judeţ, descriindu-le situaţia din parcul de la Simeria. Ocazie cu care am aflat că documentaţia care stă la baza acestor exploatări de arbori nu este completă 100 la sută. „Este adevărat că avizul de mediu se solicită de la agenţia unde firma îşi are sediul, cu o singură remarcă. Agenţia emitentă nu putea să elibereze o autorizaţie de mediu fără să ne notifice şi pe noi, cei din judeţul Hunedoara, lucru care nu s-a întâmplat. Nu am fost notificaţi despre eliberarea avizului de mediu în acest caz”, a afirmat Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Conform aceleiaşi surse, sancţiunile aplicate în astfel de situaţii sunt prevăzute în Ordonanţa nr. 195/ 2005, art. 96, al. 3, pct. 1, fiind vorba de amenzi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoane juridice.
După aflarea acestor informaţii, l-am contactat din nou pe Daniel Pitar, arătându-i care este poziţia autorităţilor de mediu din judeţ. Acesta a susţinut în continuare că tăierile sunt în perfectă legalitate, că „nu îşi permite nimeni să-şi bată joc de un astfel de parc, care-i o mândrie a INCDS”. Totuşi, a menţionat că atribuţiile instituţiei pe care o reprezintă ţin de stabilirea stării de sănătate a arborilor, de respectarea unui plan de management existent pentru Parcul de la Simeria etc., nicidecum de eliberarea avizelor de mediu.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • cer demisia georgeta barabas pentru proasta gestionare a situatiei mediului din judetul Hunedoara.nu e posibil sa aibe plangeri dupa plangeri in fiecare luna si an si imeni sa nu se sesiseze

  • de asemenea cer sa se verifice toata averea ei din momentul preluarii functiei de mediu in judet pana astazi decembrie 2015, calculand salariul ei si nimic mai mult.Daca iasa pe plus e pasibil de verificare si control implicit condamnare

  • Bun am inteles cu mediu dar parcul dendrologioc din Simeria este si monument istoric inscris in Lista Monumentelor Istorice din 2010, este necesar si avizul de la directia de cultura si patrimoniu a judetului Hundeoara. Au asa ceva? pt toaletare era nevoie de studiu dendrologi [pe care sa fie facute taierile si avizat de mediu si patrimoniu...oare exista. daca nu conform legii 422/2001 a monumenmtelor istorice...constituie infractiune penala. Parcul dendorogic este al 3 din Europa si al 11 din lume dupa Encicopedia Britanica. Daca lucariile sunt ilegale primaria si directioa de patrimoniu sa opreasca imdeiat lucrariile.

  • Aloo dmnule Daniel Pitar! aici nu este vorba de managenet ai este vorba de valori si de patrimoiu. si asa parcul arata in ultimul hal! nu-l mai distrugetii!

  • Ăștia care distrug cu acte și fără acte parcul de la Simeria cred ca vor face parnaie.jos labele de pe superba rezervație naturala

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

20 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

20 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

20 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

20 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

20 de ore ago