Hunedorenii care vor să îşi recupereze taxa de înmatriculare, aşa numita „taxă de poluare“, ar trebui să se grăbească. Sunt indicii că autorităţile statului se gândesc să modifice legea, aşa încât să nu mai fie nevoite să restituie banii plătiţi.
Sute de hunedoreni solicită returnarea taxei
La nivel naţional, din 2008 şi până la finele lunii aprilie 2011, statul a încasat aproximativ 890 de milioane de euro din taxa auto şi a returnat, în acelaşi interval, 30,8 milioane euro. O bună parte dintre plătitori s-a îndreptat către instanţele de judecată să solicite returnarea taxei de poluare, după ce, în data de 7 aprilie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) a declarat taxa ilegală.
În judeţul Hunedoara, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, există 743 de dosare pe rolul instanţei de judecată, care au ca obiect cererea de returnare a taxei de poluare. Mult mai multe solicitări se află, însă, la administraţiile financiare, acolo unde plătitorul se adresează iniţial. Procedura spune că plătitorul trebuie să se adreseze cu o cerere de returnare a taxei la administraţia financiară unde este arondat, acolo – tot procedural – este refuzat şi ulterior, se adresează instanţei de judecată. Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, spune că majoritatea soluţiilor formulate de instanţă sunt de acceptare a cererilor.
Solicitanţii, sfătuiţi să se grăbească
Avocaţii îi sfătuiesc pe cei care au plătit taxa de poluare să se grăbească să ceară în instanţă recuperarea banilor. Aceştia spun că statul roman nu are nici un interes să restituie banii şi, cu atât mai puţin, o face din oficiu, şi se pregătesc modificări legislative prin care să nu mai fie necesară înapoierea banilor. Iată care sunt actele necesare: copie după chitanţa de plată a taxei; original şi copie după cartea de identitate a autovehiculului, eliberată de RAR – copia va fi certificată cu menţiunea „conform cu originalul“; original şi copie după certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculări; un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate; copie după cartea de identitate a persoanei; declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România, exprimat în kilometri; expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…