Taxele colectate de la compania Deva Gold – principala sursă financiară pentru programul de investiţii al comunei Certeju de Sus

Faptul că primăriile comunelor de la noi din judeţ nu au bani destui pentru a-şi realiza integral obiectivele de modernizare a localităţilor rurale este un lucru bine cunoscut.
Adeseori, sunt criticate condiţiile de ev mediu în care populaţia de la sate este nevoită să trăiască, unde nu au nici drumurile principale asfaltate, nemaivorbind de apă curentă sau canalizare, iar măsurile luate pentru a soluţiona aceste probleme sunt uneori absente. Spre deosebire de alte cazuri, cei din comuna Certeju de Sus se pot considera avantajaţi, deoarece prin eforturile administratorilor comunei, dar şi datorită taxelor colectate de la compania Deva Gold, care face investiţii în zonă, o mare parte din aceste necesităţi a fost rezolvată.
Ar putea scoate comuna din sărăcie
Aşa cum a afirmat primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian (foto), taxele plătite la bugetul local de către cei de la Deva Gold sunt principala sursă financiară pentru programul de investiţii  al primăriei. Iar, după părerea sa, continuarea investiţiilor ar putea scoate comuna din sărăcie. „Este sursa principală pentru bugetul de investiţii al comunei noastre. Nu am primit anul acesta alţi bani, nici de la Guvern, nici de la Consiliul Judeţean. Pentru anul 2014, suma totală încasată la bugetul local din partea investitorilor de la Deva Gold este de 200.000 de lei. Aici se pot enumera toate taxele care au fost plătite pentru certificatele eliberate de la primărie, taxele pe mijloacele de transport ş.a. Deocamdată, nu putem vorbi de sume mari care au fost colectate, dar acestea vor creşte pe măsură ce vor continua investiţiile”, a mai adăugat Petru Cîmpian.
Lucrări de modernizare realizate din banii de la Deva Gold
Deşi se pare că în comuna Certeju de Sus lucrurile par să se mişte în direcţia bună, dorinţa celor de aici este ca nivelul, dar şi condiţiile de trai să fie adecvate unui stat european. Potrivit declaraţiilor primarului comunei, lucrările de modernizare începute, chiar dacă se desfăşoară cu paşi mici, vor fi încheiate complet, iar acest fapt depinde şi de taxele pe care le va colecta în perioada
următoare. „În momentul de faţă, din banii de investiţii colectaţi la bugetul local, am realizat o parte din căile de acces şi reţeaua stradală din toată comuna. O mică parte iam folosit-o pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a canalizării menajere. În prezent, avem conectate la reţeaua de alimentare cu apă potabilă 78 la sută din gospodăriile din Certeju de Sus. Pentru viitor, ne-am propus să realizăm patru proiecte de alimentare cu apă pentru localităţile Măgura, Săcărâmb, Nojag şi Vărmaga, dar şi finalizarea modernizării sistemului de iluminat public, care este realizat în proporţie de 90 la sută. Nu în ultimul rând, avem planificată modernizarea integrală a reţelei stradale din comună, investiţie pentru care am mai avea nevoie de aproximativ 300.000 lei”, a subliniat primarul comunei Certeju de Sus. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago