ComunitateFlash

Teatrul de Artă Deva îşi reia stagiunea în forţă

Andreea Lazăr

Teatrul de Artă Deva îşi deschide, la finalul acestei săptămâni, cea de-a doua parte a primei stagiuni. Primul spectacol va avea loc în 15 ianuarie şi va fi un recital de poezie al lui Ilie Gheorghe, de la Teatrul Naţional Craiova, cu ocazia zilei Mihai Eminescu. Spectacolele vor continua în 16 ianuarie, cu piesa „Oratorii pisicilor turbate”, de I.L. Caragiale, în regia aceluiaşi Ilie Gheorghe, care îşi propune să prezinte texte autentice din Parlament şi să demonstreze că politicianul este la fel de caraghios în orice perioadă.

„Frida”, pe scena deveană

Unul dintre marile spectacole pe care actorii teatrului devean le pregătesc este piesa „Frida”. Este vorba despre povestea vieţii Fridei Kahlo, o pictoriţă care ocupă un loc central în arta mexicană. Tinerii artişti vor reda publicului, prin texte, mişcări şi emoţii, întreaga viaţă a pictoriţei. „Piesa Frida este o obsesie de-a noastră, deoarece, deşi avea o imposibilitate fizică, ea a demonstrat tuturor că viaţa trebuie trăită. Spectacolul va fi unul de teatru dans, ce a mai fost pus în scenă la Târgovişte, în urmă cu trei ani”, a declarat directorul artistic al teatrului, MC Ranin. „Scopul nostru este de a şoca prin agresivitate pe mişcare şi frumuseţe, pe o poveste susţinută. O poveste poate fi spusă şi numai prin mişcări, gesturi şi sentimente”, a adăugat coregraful piesei, Hugo Wolf.

Soluţii pentru tineri, exprimate prin teatru

O altă capodoperă care va fi jucată pe scena teatrului devean este „Deşteptarea primăverii”. Piesa este o tragedie, care, deşi a fost scrisă la sfârşitul secolului al XIX-lea, abordează o temă încă actuală, lipsa de comunicare între generaţii. Personajele din piesă, adolescenţi care abia îşi descoperă sexualitatea, cad victimele inocenţei lor, din cauza adulţilor plini de prejudecăţi. „Pentru acest spectacol, am colaborat şi cu Colegiul Naţional Decebal din Deva. Considerăm că este un text de interes pentru tineri, în care vom evidenţia conflictul între generaţii, problemele care apar între tineri şi părinţi, vom încerca să le oferim acestora şi câteva soluţii artistice”, a afirmat Ranin.

Cei 20 de actori ai teatrului sunt tineri, absolvenţi de studii de actorie, din întreaga ţară. Potrivit directorului artistic, Teatrul de Artă din Deva este unul de proiect. Ca urmare, actorii se angajează pe proiecte. Ranin speră ca, prin experienţa actorilor, teatrul din Deva să devină unul de repertoriu.

Este nevoie de educarea publicului

În perioada ianuarie-februarie, pe scena Teatrului de Artă se vor juca nu mai puţin de opt spectacole, alese pe criteriul calităţii. Acestea vor începe de fiecare dată la ora 19.00. Este vorba de piesele „Felii”, de Lia Bugnar, „Hoţii”, de Conor Mcpherson, „Variaţiuni enigmatice”, de Eric Emanuel Schmidt, (cu Mircea Diaconu) şi „Totul despre femei”, de Miro Gavran. „La Deva, încă mai este nevoie de educarea publicului. În momentul începerii spectacolului, toate uşile se închid, pentru a nu crea senzaţia de bulevard şi a deranja atât actorii, cât şi pe ceilalţi spectatori. De asemenea, există garderobă, unde publicul îşi poate lăsa hainele, în sală fiind destul de cald”, a conchis Ranin.

2 comentarii la „Teatrul de Artă Deva îşi reia stagiunea în forţă

  • Asteptam cu nerabdare, evenimentele culturale de asemenea amploare!

  • Era utila si publicarea programului avind in vedere ca teatrul (inca) nu dispune de un website…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura