Teatrul din Petroşani a înghiţit anual aproape un milion de euro de la Consiliul Judeţean Hunedoara
Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu Petroşani ar trebui să se considere privilegiat prin prisma bugetului pe care l-a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara pe ultimii ani. Spunem asta, pentru că o instituţie de cultură de importanţă municipală s-a bucurat de sume de bani aproape egale cu cele pe care le-a primit cel mai important spital din judeţ. Iar asta spune totul despre cât de mult au iubit cultura foştii diriguitori ai judeţului.
Câte patru milioane pe an
Mai concret, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a primit de la CJ Hunedoara 4,5 milioane de lei în 2013, pentru 2014 unitatea medicală a beneficiat de 4,4 milioane de lei, iar în 2015, suma a crescut uşor, ajungând la 5,8 milioane de lei. Sume aproape identice, aşa cum am menţionat mai sus, au fost alocate de către adminitraţia judeţului teatrului din Petroşani pentru anii 2013 şi 2014, în 2015 bugetul instituţiei de cultură scăzând uşor. Veniturile pe ultimii trei ani ale Teatrului Dramatic I. D. Sîrbu au fost trecute în proiectul de management pe 2016 – 2021 al directorului Nicoleta Bolcă. Astfel, pentru 2013 instituţia culturală a avut venituri totale de 4,2 milioane de lei, din care 4,1 milioane de lei au plecat din vistieria CJ Hunedoara. Pentru 2014, Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu a încasat tot 4,1 milioane de lei de la administraţia judeţului, iar pentru 2015 a primit suma de 3,5 milioane de lei.
Bunurile mai scumpe decât oamenii
Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu a beneficiat de subvenţii de milioane de lei de la CJ Hunedoara, în condiţiile în care, tot în proiectul de management al directorului Bolcă, la rubricile venituri proprii, unde sunt calculate şi încasările din vânzarea biletelor, sumele sunt de aproape 30 de ori mai mici. Asta ca să eliminăm criteriul performanţei în baza căruia ar fi putut aloca CJ Hunedoara banii către teatrul cu pricina.
Şi mai interesant este modul în care au fost împărţite aceste sume de către conducerea teatrului, lucru care poate ridica multe semne de întrebare. Practic, finanţarea de la judeţ a fost împărţită pe două capitole: cheltuieli de personal, aici fiind vorba de salariile angajaţilor şi cheltuieli cu bunuri şi servicii. Din datele trecute în proiectul de management al lui Bolcă, sumele cheltuite cu achiziţia de bunuri şi servicii sunt mai mari decât cele cu plata salariilor angajaţilor. Totul în condiţiile în care la teatrul din Petroşani, conform paginii electronice a instituţiei, activează aproape 50 de salariaţi. Astfel, pentru 2013 cheltuielile de personal au fost de 1,5 milioane de lei, iar cele cu bunurile şi serviciile de 2,7 milioane de lei. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în 2014, cheltuielile cu salariile angajaţilor fiind de 1,6 milioane de lei, iar cele cu bunurile şi serviciile au fost de 2,6 milioane de lei. Pentru 2015, ţinând cont de diminuarea bugetului, cheltuielile pentru plata angajaţilor au fost de 1,7 milioane de lei, iar cele cu enigmaticele bunuri şi servicii au fost de 1,8 milioane de lei.
Număr record de premiere
Ce-i drept, în proiectul de management pentru 2016 – 2021 al directorului teatrului Nicoleta Bolcă sunt trecute proiectele pe care le-a realizat în cei trei ani, acestea fiind destul de numeroase, ceea ce ar putea fi o explicaţie a banilor cheltuiţi. Spre exemplu, în 2013 au fost montate 15 premiere teatrale. În 2014 teatrul petroşănean a montat un număr record de premiere, 22 de piese. Fapt care ar stârni invidia oricărui teatru important din ţară, spun specialiştii, „incapabil” să monteze atâtea spectacole într-un singur an. De remarcat este că premierele montate în 2013 nu apar în programul teatrului pentru 2014, ceea ce ar putea duce la concluzia că nu s-au jucat decât într-o singură stagiune, sau autorul proiectului a omis să le treacă. Asta am fi putut afla dacă directorul Teatrului Dramatic I. D. Sîrbu, sau angajaţii care răspund la numărul de telefon al instituţiei culturale ar fi binevoit să discute cu noi, lucru care nu s-a întâmplat ieri.
Despre planurile şi necesităţile bugetare pe care directorul teatrului din Petroşani le are pentru 2016 -2021 vom relata într-o ediţie viitoare.
Mari consumatori de cultura in Vale, si multi, multi. Pai nu s-au format atatia doctori ingineri acolo ?? Poate jumatate din toata tara asta ! Astia mananca cultura si stiinta pe paine !
„De remarcat este că premierele montate în 2013 nu apar în programul teatrului pentru 2014, ceea ce ar putea duce la concluzia că nu s-au jucat decât într-o singură stagiune,……SIGUR autorul proiectului a omis INTENTIONAT să le treacă.”
pentru că actorii au demisionat in ” BLOC”, au plecat vreo 10 dintro dată, nu au mai suportat stilul dictatorial al managerului Bolcă (copiii mei, eu vă iubesc, voi de ce nu mă iubiţi pe mine spunea des Bolcă)