Tehnocraţia scoate-n stradã primãria!
Administraţiile publice locale se vor afla într-un mare impas din cauza fondurilor diminuate care urmează să le fie alocate în 2016, conform proiectului de buget întocmit de Guvern, susţine primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu (foto). Mai mult de atât, edilul arată că prin aceste tăieri, activitatea primăriilor, implicit viaţa cetăţenilor va fi afectată negativ, autorităţile locale fiind în imposibilitatea de a le asigura serviciile publice de bază.
Primesc mai puţin de jumătate
„În proiectul Legii bugetului pentru 2016, fondurile alocate pentru administraţiile publice locale au fost reduse considerabil faţă de anul trecut. Mai exact, în 2015, suma prevăzută iniţial în bugetul de stat alocată pentru echilibrarea bugetelor locale a fost de 2.282.066.000 de lei, la rectificare, aceasta ajungând la 4.231.398.000 de lei. Pentru anul 2016, în condiţiile în care avem creştere economică, iar încasările la bugetul de stat au crescut, Guvernul a alocat 1.849.500.000 de lei, pentru toate primăriile din ţară. Sunt banii care vin prin Ministerul de Finanţe direct în bugetele locale, fonduri din care trebuie asigurate serviciile publice de bază, cum ar fi autorizarea şcolilor, iluminatul public etc.”, a explicat Dănuţ Buhăescu. Acesta a adăugat că nu doar aici a tăiat Guvernul din banii destinaţi administraţiilor locale, ci şi sumele care sunt alocate prin consiliile judeţene au fost diminuate simţitor.
Administraţiile locale, puse la colţ
„Este o scădere incredibil de mare, iar în aceste condiţii putem vorbi de subminarea activităţii administraţiei locale, lovitura fiind aplicată de fapt cetăţenilor, cărora nu le vom putea asigura serviciile publice de bază. Nu înţelegem de ce se întâmplă acest lucru în condiţiile economice existente? Se încalcă minimum două acte normative, Carta Europeană a Autonomiei Locale, art. 9, al. 1 şi 2 şi Legea finanţelor publice, conform căreia administraţiile locale trebuie să beneficieze de sumele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile şi obligaţiile. Primarilor li s-au pus din ce în ce mai multe sarcini în spinare, dar fără finanţarea necesară. Înţelegem că pentru administraţia prezidenţială s-a mărit bugetul cu 50 la sută, s-au făcut măriri la armată, interne, SRI, educaţie şi sănătate, pentru care ne bucurăm. Dar nu înţelegem de ce este pusă la colţ administraţia locală, prima care este în legătură cu cetăţenii?”, a afirmat edilul oraşului Uricani.
Dănuţ Buhăescu a mai spus că va discuta cu parlamentarii, în speranţa că aceştia vor transmite Guvernului de tehnocraţi să mărească suma alocată primăriilor, având la dispoziţie un buget gras, moştenit de pe urma Guvernului Ponta. În caz contrar, primarul oraşului Uricani va organiza împreună cu alţi primari o deplasare la Bucureşti, unde le va explica aleşilor din Parlament despre dificultatea în care sunt puse primăriile. Dacă nici aşa nu vor reuşi să sensibilizeze tehnocraţii şi să obţină fondurile necesare, aleşii locali sunt pregătiţi să protesteze.
Ce minciuni mai sunt astea Guvernanti Tehnocrati ce va credeti ,de ce spuneti ca nu puteti sa mariti salariile, ca mai sunt cateva luni si vin alegeri ,voi nu sunteti politicieni ,voi sunteti tehnocrati ,deci ,daca mariti salariile care sunt un drept Constitutional ,nu faceti jocurile nici unui partid politic . Aveti datoria sa mariti salariile ,pana toti cetatenii vor avea un trai decent asa cum spune Constitutia la Art.47 .
Justitiarul de Hunedoara
Mai Vili Rupa, tu esti un adevarat…justitiar daca pui astfel de intrebari. La inteligenta ta superba ma asteptam sa intelegi in ce conditii se pot mari salariile. Salariile, asa este, sunt un drept constitutional dar cuantumul lor rezulta din niste realitati economice. Ar fi bine ca Justitiarul de Hunedoara sa aprofundeze cunoasterea economiei. Mult succes.
@Vili Rupa2. Lasa-l ca asa e el.