Telecabina de la Cetatea Devei a adus la bugetul local, în luna august, încasări de aproape 500.000 de lei
Potrivit unui comunicat transmis de Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei a contribuit în luna august 2018, cu încasări de 493.020 lei la bugetul local. Până acum, acestea sunt cele mai mari sume obţinute de la punerea în funcţiune a Telecabinei.
În luna august a acestui an, aproape 30.769 de turişti au optat să viziteze fortăreaţa medievală folosind monolinerul.
Peste 60 la sută din numărul total de vizitatori din luna august a acestui an au fost adulţi, aproape 27 la sută copii şi studenţi, în jur de 10 la sută pensionari, 1 la sută persoane cu dizabilităţi, dar şi turişti care au beneficiat de gratuităţi la călătoria cu telecabina (un procent de 1 la sută). Statistica este doar pentru cei care au urcat în Cetatea Devei cu telecabina.
Evenimentele organizate în incinta Cetăţii sau în Piaţa Cetăţii de către Serviciul Public Administrare Cetate Deva au contribuit semnificativ la creşterea numărului de turişti şi implicit la banii intraţi în bugetul local.
Directorul Serviciul Public Administrare Cetate Deva, Cristian Răcăşan, a declarat că în luna septembrie a acestui an va organiza şi alte evenimente pentru a promova monumentul istoric şi pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori. În curând, în Cetate vor fi montate mai multe telescoape performante cu ajutorul cărora turiştii, dar şi localnicii vor putea observa planetele Jupiter şi Saturn cu sateliţii lor, dar şi satelitul natural al Pământului – Luna. Airsoft pe timp de noapte, concerte, dar şi alte surprize se mai află pe lista acţiunilor pe care şi le propun cei care administrează Cetatea Devei.
Conducerea Serviciului Public Administrare Cetate Deva îi asigură de asemenea pe turişti că Telecabina funcţionează la parametri normali, are verificările tehnice la zi, iar de puţin timp a fost montat şi un generator de curent de rezervă pentru a elimina situaţiile neplăcute în cazul unor pene de curent în reţeaua principală.
Reamintim că din luna iunie 2018, vizitatorii au la dispoziţie şi două sisteme de ghidare: audio şi vizual, care conţin informaţii despre 13 obiective aflate în Cetate: Telecabină, Poarta I, Poarta II, Drumul de strajă, Scările exterioare care leagă Incinta 1 de Incinta 2, Platforma Artilerie Vest, Platforma Artilerie Est, Bastionul Sud-Estic, Bastionul Bethlen, Camera de Artilerie, Poarta Cezarului, Podul mobil şi Zona Cuptoarelor. Primul sistem este un MP3 cu căşti care poate fi obţinut gratuit, doar în baza actului de identitate şi a unui proces verbal de predare-primire de la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Deva, aflat la poalele cetăţii, iar al doilea sistem de ghidare este pentru smartphone, atât cu sistem de operare android, cât şi iOS. (D.G.)
Cu ce va laudati… De blocarea in telecabina a celor catorva zeci de turisti dea lungul anului si anilor , nu spuneti nimic….de necesitatea inlocuiri ei cu una noua , mai mare nu spuneti. Voi doar laudati pe vremea PCR…
Cu atatia bani castigati e musai sa luati o telecabina noua. Ne facem de rusine ca oras, ca judet. Blocarea ei e iminenta.