Administraţia publică din Teliucu Inferior a prevăzut în paginile strategiei de dezvoltare locală (2021-2027) câteva proiecte care nu doar că ar constitui un sprijin real pentru cetăţeni, ci ar însemna şi o sursă de venit la buget. Nu în ultimul rând, unele vin la pachet cu exploatarea potenţialului turistic specific zonei.
Potrivit Larisei Ienăşescu, manager de proiecte în cadrul Compartimentului de Dezvoltare Locală, printre programele investiţionale se numără cel de construire a unor locuinţe sociale, în acest sens fiind făcută solicitarea de finanţare la Ministerul Dezvoltării. S-au transmis date legate de suprafeţele de teren pretabile, condiţiile tehnice etc. Deocamdată, se aşteaptă noutăţi. O altă prioritate este înfiinţarea unui centru social de zi pentru copii, fosta şcoală de lângă primărie, căreia i s-a schimbat destinaţia în centru de servicii publice şi sociale pentru cetăţeni, putând găzdui elevii proveniţi din familii defavorizate, cu probleme şi neajunsuri materiale, care să beneficieze de posibilitatea pregătirii temelor în regim gratuit, asistaţi de profesori, dar şi să aibă parte de câte o masă caldă pe zi. Bineînţeles, după cursuri (un fel de activitate After School). Edificiul se află într-un stadiu destul de avansat de degradare, impunându-se înlocuirea acoperişului şi lucrări ample de reabilitare, urmate de dotare. Ca şi pârghie de atragere a banilor necesari s-a propus fie Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor, fie orice altă axă directă de finanţare (europeană ori guvernamentală).
Tot pe lista obiectivelor care vor reprezenta un pilon de susţinere, de data aceasta pentru vârstnici, se află un cămin de bătrâni care ar putea fi materializat prin parafarea unui parteneriat publico-privat. Conducerea locală vizează să pună la dispoziţia celor interesaţi terenul (există disponibile opt hectare). De asemenea, frumuseţea naturii poate aduce bani, aşa că se au în vedere crearea unui complex turistic în zona învecinată a Lacului Cinciş, care să se întindă pe o suprafaţă de opt hectare, cu campare, camping, grătare etc (adresat familiilor cu copii, cu precădere, ca oportunitate de divertisment şi petrecere a timpului liber), dar şi a unui complex turistic pe terenul fostei cariere din Teliuc (după finalizarea procesului de ecologizare). Totodată, tradiţia producerii ţuicii trebuie continuată, în plan existând amenajarea unor spaţii adecvate acestei activităţi şi mai apoi închirierea lor contra unei sume de bun-simţ celor care deţin PFA sau persoanelor fizice.
Pe de altă parte, prin Programul Operaţional de Tranziţie Justă (din fonduri europene nerambursabile) se are în perspectivă construirea unui miniparc industrial pe platforma Minvest, pentru a atrage agenţii economici. Aici există curent electric, gaz metan şi apă, deci cam toate utilităţile. Se gândesc şi formele de ajutor pentru încurajarea societăţilor comerciale. „Sunt programe investiţionale care ar aduce o evoluţie în timp, durabilă, ceea ce orice primar îşi doreşte pentru comunitatea pe care o reprezintă. Să avem sănătate şi putere de muncă, dar şi înţelepciunea de a îmbrăţişa cele mai bune decizii. Voinţă şi asumare există din plin”, a afirmat Daniel Pupeză (foto), primarul comunei Teliucu Inferior.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…