Teliucu Inferior: De la drumuri, la gaz, digitalizare, reabilitare și modernizare. Toate, câștigate cu mari eforturi administrative
Magdalena Șerban
Pentru conducerea comunei Teliucu Inferior, proiectele accesate și câștigate prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, prin Anghel Saligny și prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) fac din 2023 un an rodnic, deși greu de gestionat din punct de vedere bugetar.
Greul se uită când vin rezultatele
„Prin PNRR am reușit să obținem fonduri pentru realizarea unui Centru de Servicii Publice și Sociale pentru cetățeni, la fosta școală din zona pri-măriei, edificiu căruia i-am schimbat destinația, necesitând reabilitare din pricina degradării. Lucrările sunt diverse și implică, printre altele, schimbarea tâmplăriei și a acoperișului. Astfel, vom avea, pe viitor, cheltuieli diminuate cu încălzirea și întreținerea. Plus un obiectiv demn de un centru de comună, nu rămas în paragină. De el se vor bucura localnicii. Investiția este deja în desfășurare, la ora actuală lucrându-se la partea de acoperiș. Apoi, un alt proiect prin PNRR este cel de di-gitalizare. Suntem în faza de finalizare a documentației pentru achiziția contractului de furnizare. Va fi montat un sistem performant de monitorizare video și mai prevede digitalizarea primăriei. Ne dorim ca atât cei de aici, cât și cei care ne tranzitează ori vizitează să simtă un plus de siguranță. De asemenea, programul de dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a școlilor este în etapa în care se lucrează la caietele de sarcini pentru achiziție. Fiind vorba de detalii tehnice, specialiștii sunt cei care au ultimul cuvânt, așa că așteptăm să se materializeze partea lor. Copiii și cadrele didactice vor dispune de table interactive, camere video, laptop-uri, dotări pentru laboratorul de Informatică, pentru cel de Științe și mobilier specific pentru laboratorul de Chimie-Fizică-Biologie, licențe software, etc. Iar ca o altă noutate, suntem foarte avansați (circa 80 la sută e deja realizat) cu modernizarea drumurilor comunale, lucrările materializându-se datorită axei câștigate prin PNI Anghel Saligny. Am mai vorbit despre ele, dar reamintesc faptul că e vorba de drumul de la Izvoarele (DC 105), deteriorat ca urmare a lucrărilor la rețeaua de apă și un drum ce are ca traseu intrarea în Teliuc, urmează coasta dealului și ajunge până în drumul județean ce duce către Silvaș. Importanța lui e mare, pentru că în acest mod se creează o scurtătură. Dacă se termină sau nu în anul curent depinde foarte mult de vreme și de cât ne va permite”, a detaliat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior.
Și, totuși, mai urmează
Deși traiectoria investițională nu a fost deloc simplă, edilul nu renunță să acceadă către alte noi oportunități, banii din alocările publice locale neputând să susțină 100 la sută lucrări de anvergură. Așa că trebuie dobândite diferite posibilități externe. Conform Larisei Ienăşescu, manager de proiecte – Compartimentul de Dezvoltare Locală, planul e făcut. „Pregătim un proiect pentru reabilitarea energetică a Centrului de Afaceri. Vrem să-l depunem pe Fonduri de Mediu, în 11 decembrie și e estimat la 6 milioane de lei. Asta, dacă se va da hotărâre de Guvern prin care să fie trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al statului. Noi suntem în comodat. (…) Stațiile de încărcare câștigate prin AFM, deci tot din fonduri de mediu, vor fi instalate în Cinciș și în Teliuc, am semnat contractul de finanțare și îl așteptăm parafat de București. Apoi, o să facem achiziția de proiectare. Pentru proiectul de extindere a rețelei de gaz metan în Cinciș, Teliucu Superior și Frontul II, câștigat prin PNI, am postat pe platformă documentația și urmează încheierea contractului de finanțare. Are o valoare de circa 7 milioane de lei, iar restul necesar trebuie asigurat de către noi, adică 7,2 milioane de lei. E o sumă mare, adică bugetul nostru pe ani buni. Dar ca în orice, trebuie sacrificiu și efort”, a subliniat Larisa Ienășescu.