Magdalena Șerban
Administrațiile publice locale au o nouă provocare din partea axelor de finanțare, acestea fiind adaptate pentru următorul nivel investițional. La Teliucu Inferior, în paralel cu documentațiile ce vor fi accesate pe diverse paliere, proiectele câștigate din bani europeni nerambursabili sau pe filieră guvernamentală sunt pe ultima sută de metri de implementare.
Stații de încărcare, extindere rețea de gaz și reabilitare energetică
Potrivit Larisei Ienăşescu, manager de proiecte în cadrul Compartimentului de Dezvoltare Locală, proiectul ce viza înlocuirea vechilor lămpi stradale cu unele noi, economice, pe bază de led (310 la număr), s-a finalizat, la ora actuală aflându-se în faza deconturilor. S-a făcut recepția, deci totul e funcțional. Ce se urmărește însă e ca tot pe fonduri de mediu să se aplice pentru două stații electrice de încărcare a autovehiculelor. Una e prevăzută la Teliucu Inferior, iar cealaltă la Cinciș. Ambele locații vor avea câte două puncte de încărcare. Sunt în etapa de avizare. Chiar dacă în momentul de față localnicii nu au mașini electrice, se pregătește terenul pentru viitor, dar și pentru partea turistică, vara venind multă lume la Lacul Cinciș. Totodată, autoritățile centrale au în plan reînnoirea parcului auto școlar în toată țara, prin achiziționarea de microbuze electrice, așa că acele comunități care nu s-au gospodărit din timp, implementând aceste stații de încărcare electrică, nu vor primi nici microbuze noi. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR se urmărește accesarea unui proiect de reabilitare energetică a vechii școli din satul principal, ce a fost transformată în Centru de Servicii Publice Sociale pentru cetățeni (a fost schimbată destinația inițială a edificiului, aici nemaifuncționând unitatea școlară de mulți ani). De asemenea, dacă se va reuși trecerea în proprietatea publică locală a clădirii ce găzduiește Centrul de Afaceri din Teliucu Inferior, se plănuiește să se intervină și asupra ei. În primul rând e mare nevoie de reabilitare energetică, acoperișul trebuind înlocuit în mod obligatoriu. “Să vedem ce măsuri o să apară prin Grupul de Acțiune Locală și în funcție de ele ne vom orienta către noi obiective investiționale. Mai dorim ca prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny să depunem documentația pentru extinderea rețelei de gaz metan în Teliucu Superior, Cinciș și Frontul II. Rețea avem doar în localitatea de centru. Normele au fost publicate, iar termenul limită e 26 aprilie 2022. Mai trebuie să actualizăm documentația existentă și după, să facem pasul. Populația se încălzește cu lemn de foc, dar prețurile sunt mari. Bineînțeles, pe lângă suma aferentă cumpărării lui se mai adaugă și cheltuielile cu tăierea, depozitarea etc.”, a arătat Larisa Ienăşescu. Mai apoi, modernizarea parcului central (din fonduri europene) se va finaliza în luna curentă, urmând recepția lucrărilor, proiectul având și o a doua componetă, adică terenul de sport din curtea școlii din Cinciș ce a fost terminat de ceva vreme. Canalizarea menajeră de pe Strada Lacului a fost recepționată, fiind materializată prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL, iar vestiarele de la baza sportivă din Teliuc sunt în lucru. Școlile din Cinciș și Teliuc sunt și ele în proces de reabilitare și modernizare, tot prin PNDL. După ce totul va fi gata, se va trece la dotări.
Fondurile europene, o poartă la care trebuie bătut mereu
„După cum am afirmat în nenumărate rânduri, un buget local e limitat. Banii pentru investiții se transpun de cele mai multe ori în reparații și reabilitări, întocmirea studiilor de fezabilitate necesare pentru diverse obiective pe care le vrem înfăptuite, obținerea de avize etc, dar pentru proiectele mari căutăm susținere financiară externă sau exploatăm orice program național de investiții ni se pune la dispoziție. În 2022 vom încerca să profităm de șansele ce apar, mai fiind încă destule de făcut la nivel de comună. Pe măsură ce societatea evoluează, tehnologia avansează și condițiile de trai se raportează la alte nevoi, orice comunitate trebuie să se adapteze. Unele erau necesitățile unui cetățean acum 20 de ani și altele sunt acum. Dorim ca fiecare sat să beneficieze de aceleași oportunități, ca să nu fie discrepanță sau să se creeze inegalități. Să ne dea Dumnezeu sănătate, putere să facem tot ce ne-am propus și mai ales înțelepciune să luăm cele mai bune decizii. Sper ca boli precum COVID să nu se mai abată vreodată asupra noastră și a semenilor noștri, iar pacea să sălășluiască peste tot în lume. Dumnezeu să ne ocrotească”, a subliniat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…