Teliucu Inferior, orientat spre banii de la Uniunea Europeană
Magdalena Șerban
Fondurile europene rămân de bază pentru concretizarea unor obiective mari în comuna Teliucu Inferior. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare să fie o soluție viabilă, prin intermediul căruia vor putea fi demarate o serie de investiții. Nu au fost uitați nici elevii comunei.
Pregătiți și pentru pedalat
„Am făcut solicitare prin Inspectoratul Școlar Hunedoara pentru un microbuz electric de tip 16+1 locuri. Copilașii trebuie să aibă parte de siguranță și confort în drumul lor de acasă la școală și retur. Este o șansă ca parcul auto școlar din România să fie reînnoit din bani europeni și implicit este o șansă și pentru comunitatea noastră. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR am vrea să amenajăm piste pentru biciclete. Având în administrare teritorială o zonă turistică, cea a Lacului Cinciș, ar fi ideale niște itinerarii de acest gen. Sunt convins că cel puțin de când dă căldura și până în toamnă, târziu, împătimiții sportului pe două roți vor fi prezenți în fiecare week-end. E frumos să admiri peisajul și din mașină, dar parcă e mai frumos când respiri aer curat și faci și puțină mișcare. Trebuie să gândim în perspectivă”, a arătat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior. Potrivit PNRR, pentru România se are în vedere dezvoltarea a 3.000 de kilometri de noi trasee naționale de ciclism. Amplasarea lor va fi prioritară de-a lungul principalelor rute turistice, iar bugetul total alocat acestei acțiuni este de aproximativ 250 de milioane de euro. Totodată, se urmărește și dezvoltarea unei platforme centrale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru telefoane inteligente, prin care vor fi oferite celor interesați informații tematice despre cicloturism.
Clădiri publice reabilitate energetic
Pe de altă parte, ținând cont că Guvernul României a accesat primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), bani care vor merge către renovarea clădirilor (România a primit deja un avans de 3,79 miliarde de euro), primarii și-au făcut lista de priorități. Prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, autoritățile locale sau centrale vor derula programe de eficientizare energetică, siguranță seismică sau la incendii. ,, Mai dorim ca la fosta școală generală din Teliuc să facem un Centru de Servicii Sociale, însă edificiul are nevoie de reabilitare printre care și una termică. Am schimbat destinația clădirii și vrem să accesăm fonduri europene pentru a o moderniza. E nevoie de schimbarea tâmplăriei, a acoperișului, de multiple lucrări specifice. Nu doar că va fi reabilitată, ci va implica și costuri reduse cu încălzirea. Suntem în faza de proiectare și mergem mai departe. Un alt obiectiv ce necesită reabilitare energetică e Centrul de Afaceri. Nefiind vorba de cotă de cofinanțare, deci bani de la bugetul propriu, PNRR pune la dispoziție cele mai bune opțiuni de accesare a banilor europeni la ora actuală. Este extrem de dificil să demarezi investiții mari din visteria publică, resursele fiind unele mici și limitate. Deasta ne străduim să facem tot ce se poate ca să atragem, în continuare, fonduri de la UE”, a subliniat edilul.