Templul Baha’i şi Grădinile suspendate din Haifa
Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, a fost finalizat în anul 1953 şi a devenit în scurt timp una dintre principalele atracţii turistice din Haifa, oraş cunoscut drept centrul religiei Baha’i şi al treilea oraş ca mărime din Israel.
Templul a fost ridicat pe muntele Carmel şi măsoară 40 de metri înălţime, cele nouă faţade ale sale ilustrând nouă dintre religiile lumii.
Locaţia aleasă pentru ridicarea templului nu este întâmplătoare, Haifa beneficiind de o aşezare la Marea Mediterană care îţi taie respiraţia, fiind în prezent unul dintre principalele porturi ale Israelului şi un oraş multicultural, ce oferă turiştilor multe muzee şi situri arheologice.
Templul este înconjurat de grădini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase grădini din lume, datorită arhitecturii diverse şi simetriei perfecte, dar şi unicităţii acestora, o parte din grădini fiind suspendate peste şoseaua Haziyonuth.
Amenajate în trepte pe versantul nordic al muntelui Carmel, grădinile Baha’i sunt formate din 18 terase dispuse în nouă cercuri concentrice ce înconjoară Templul Baha’i, reprezentând cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Împreună cu terasa Altarului, grădinile însumează 19 terase, număr ce are o semnificaţie deosebită în religia Baha’i.
Începute în 1987 de către arhitectul Fariborz Sahba şi deschise spre vizitare în anul 2001, Grădinile Baha’i se întind pe o suprafaţă de 200.000 de mp şi oferă o panoramă superbă spre Marea Mediterană.
Alei de promenadă realizate din pietre de diferite culori, înfrumuseţate cu sculpturi din fier forjat şi piatră, fântâni, cascade, pomi fructiferi, chiparoşi, palmieri, cactuşi şi bogăţia de flori înmiresmate, atrag sute de mii de turişti anual. Cu un farmec aparte, pline de exotism, culoare şi eleganţă, Grădinile din Baha’i invită la contemplare şi rugăciune, îmbogăţind spiritual sufletul vizitatorului.
Designul acestora a fost inspirat de religie, respectiv de doctrină şi credinţa Baha’i, influenţe persane fiind vizibile, mai ales în dispunerea copacilor care creează zone umbroase de relaxare în zilele toride.
În centrul Grădinilor se regăseşte Altarul lui Bab, considerat al doilea cel mai sfânt loc de pe pământ pentru Baha’i, după Altarul lui Bahá’u’lláh din Bahji, aflat în apropiere de oraşul Acre din nordul Israelului, unde s-a stins din viaţă fondatorul credinţei Baha’i.
Rămăşiţele profetului Bab se regăsesc în mausoleul din piatră ce respectă arhitectura orientală, ridicat în anul 1909. Acesta a fost completat în anii următori cu o structură suprapusă din marmură şi granit, ridicată în stil neoclasic cu influenţe orientale şi a fost finalizat în anul 1953 prin împodobirea cu un dom aurit, rezultând ceea ce se numeşte astăzi Templul Baha’i. Acesta păstrează cărţile sfinte ale religiei Baha’i.
Altarul lui Bab şi Grădinile Bahai din Haifa fac parte din patrimoniul mondial Unesco. Grădinile interioare din apropierea Altarului se pot vizita între orele 09.00-12.00, iar cele exterioare între orele 09.00-17.00, în fiecare zi, mai puţin în zilele ploioase şi în zilele sfinte Baha’i, când sunt închise. Vizitarea aceastora începe de pe creasta Muntelui Carmel până la Templul lui Bab şi şoseaua Haziyonuth. Turul durează aproximativ o oră, iar intrarea este liberă şi nu necesită rezervare, decât pentru grupuri ce depăşesc 25 de persoane. În zilele de miercuri nu se organizează tururi de vizitare. Turiştii pot vizita grădinile şi pe cont propriu, având acces pe oricare din cele trei intrări ce fac legătura cu oraşul.
Vizitatorii sunt rugaţi să poarte ţinute decente, încălţăminte comodă şi să nu aibă asupra lor animale, arme, mâncare şi alte băuturi în afară de apă. (Monica Anghelovici)
(Articol şi fotografii preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/turismall)