După ce a stagnat o bună perioadă de timp, programul „Casa Verde” a fost reluat din data de 25 mai 2014. Ceea ce trebuie bine înţeles este că această sesiune nu este de depunere de dosare, ci de analiză a cererilor depuse în sesiunea 2011. Profitând de agitaţia celor care aşteptau de câţiva ani să fie reluat programul, unele firme specializate au tăbărât pe potenţialii beneficiari, promiţându-le şi ce nu pot face, pentru a-i convinge să semneze contracte.
Marea problemă este că astfel de contracte pot deveni extrem de periculoase pentru cei care le semnează, în condiţiile în care ele ar trebui semnate abia după ce beneficiarul este anunţat şi semnează contractul de finanţare.
Lucrurile bune devin ţinta şmecherilor
Programul „Casa Verde” oferă finanţare de până la 6.000 de lei pentru instalaţii de panouri solare, până la 8.000 de lei pentru instalaţii de pompe de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producerea energiei termice cu cazane pe baza de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice.
Conform declaraţiilor ministrului Mediului, Attila Korodi, în 2014 vor semna contracte de finanţare 13.000 de persoane.
După cum ne-a explicat Georgeta Barabaş (foto), director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, ultima sesiune de depunere a dosarelor a fost în perioada 1 iunie – 15 iulie 2011. „La nivelul judeţului Hunedoara s-au depus 475 de dosare, din care au fost analizate 86, iar dintre acestea 60 au fost deja decontate. Programul a stagnat o perioadă şi, pe data de 25 mai 2014, domnul ministru Attila Korodi a anunţat reluarea programului, reluarea însemnând analizarea cererilor depuse în sesiunea 2011, şi nu sesiune nouă. După acest anunţ care a bucurat pe multă lume, multe firme, unele de bună credinţă, altele de mai puţină bună credinţă, au început să contacteze persoanele înscrise în program, sau persoane dornice să se înscrie în program, oferindu-le tot felul de facilităţi: fie că obţin mai repede finanţarea, fie că obţin preferenţial finanţarea. Bineînţeles, în urma încheieri unor contracte şi a plăţii unui avans. Ceea ce nu este în regulă pentru că, în primul rând, nu există cale mai scurtă sau cale preferenţială”, a declarat Georgeta Barabaş.
Tentative dubioase
Ce se întâmplă de fapt? Cu acordul celui implicat, şefa APM Hunedoara a exemplificat descriind pe scurt situaţia unui posibil beneficiar, fostul prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Tiberiu Medeanu. „O firmă din Iaşi l-a contactat pe domnul Medeanu, i-a spus că obţine finanţarea mai repede, i-a trimis contractul să-l semneze, urmând să vină să facă lucrarea. Ce l-a îngrijorat pe domnul Medeanu a fost că, potrivit celor scrise la clauzele contractuale, nu putea să rezilieze contractul cu firma decât în caz de forţă majoră, foarte greu de definit. Oricum, era bun de plată. L-a mai contactat şi o firmă din Constanţa, dar cei din Iaşi au fost mai insistenţi”, a explicat Georgeta Barabaş.
Şefa APM Hunedoara spune că face publice aceste lucruri „pentru a-i feri pe oameni de ţepe”: „Cum au avut răbdare cei înscrişi în program în 2011 până acum, îi rog să mai aibă puţină răbdare, şi noi, pe cei care vor fi declaraţi eligibili de Administraţia Fondului pentru Mediu, îi vom contacta şi îi vom chema să semneze contractele de finanţare. Abia după ce semnează contractul de finanţare, trebuie să achiziţioneze echipamentele şi serviciile unei firme specializate sau să facă lucrarea în regie proprie”.
Cine nu respectă regulile, pierde finanţarea
În fapt, trebuie explicat faptul că etapele în program sunt următoarele: se depune dosarul de finanţare, atunci când este sesiune, urmează apoi semnarea contractului de finanţare şi a treia etapă este decontarea cheltuielilor. Între semnarea contractului de finanţare şi decontarea cheltuielilor, persoanele au un interval de 12 luni în care pot să facă achiziţia şi să depună dosarul în vederea decontării. Problema este că, dacă cineva face achiziţia înainte de a semna contractul de finanţare, pierde finanţarea.
Referitor la asaltul societăţilor specializate asupra posibililor beneficiari, Georgeta Barabaş s-a arătat supărată pe faptul că, prin promisiunile fără acoperire făcute de firme, se aruncă umbre de îndoială asupra APM: „Oamenii rămân păgubiţi şi, mai mult, se insinuează că noi (APM Hunedoara, n.r.) am putea să tratăm pe cineva preferenţial. Mă deranjează suspiciunea de corupţie care ar putea să apară. Nu există tratament preferenţial”.
Pentru clarificare, participanţii la programul „Casa Verde” trebuie să ştie că la APM Hunedoara se depun dosarele de finanţare, se semnează contractele de finanţare şi se depun dosarele de decontare. Decontul se face direct în contul beneficiarului. De asemenea, dosarele se analizează în ordinea depunerii, la nivel naţional, nu pe judeţe.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…
View Comments
D-na Geta BARABAS este una dintre putinii directori de deconcentrate care isi merita cu prisosinta postul.Cat priveste pe ceilalti,numiti politic atat de stanga cat si de dreapta,Dumnezeu cu mila!
Adica,sunt numai pentru smenuri si invarteli in folos propriu si al partidului care i-a pus total nemeritat pe functii.
Barabas este una dintre cele mai pregnante dovezi ale faptului ca suntem in lumea a 4-a. Un personaj care avea tupeul sa fie si director de institutie si purtator de cuvant al uni partid (mai nou si-a mai cosmetizat imaginea), care denota dispret total fata de lege si fata de patrimoniul natural al uni judet superb (la a carui mutilare pune din greu umarul), sta de o gramada de ani la carma unei institutii in care nu are ca cauta nici ca simplu consilier, pe niciun criteriu. Din moment ce profesional este un personaj profund negativ si nu este schimbata nici cand se schimba coalitia de guvernare (cum se intampla cu alti sefi de APM-uri) inseamna ca face parte din infectia transpartidica ce a penetrat demult si in intregie statul roman. Lasand deoparte Certejul si acordurile pentru dezastre precum MHC-uri in arii protejate, balastiere etc., pentru simplul fapt ca a dat zilele trecute acord pentru inceperea devastarii chiar la periferia Devei, pentru European Goldfields, ar trebui ca cetatenii Devei (daca sunt cetateni si nu turma) sa faca o petitie cu 100 de mii de semnaturi si sa ceara demiterea individei.
la decontare se prezinta dosare cu acte false.se cer sume de bani fara a se realiza instalarea panourilor solare.toate documentele sunt falsuri.agentia face greu decontarile din cauzanumarului mare de falsuri trecute cu vederea .ESTE ANRP 2 ?????
Daca au fost persoane contactate de firme diverse, inainte de semnarea contractului, atunci este clar ca informatiile despre aceste persoane au fost furnizate firmelor in cauza chiar de agentiile de mediu ! Fara suparare! Insa, unii si-o merita , mai ales "smecherii", cei care vor intotdeauna sa fie "mai sus"!