Persoanele care se pregătesc să îşi deschidă o firmă vor putea face acest lucru mult mai repede. Începând cu 16 iulie, a intrat în vigoare Legea 152/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în Registrul Comerţului.
Doar trei zile!
Această lege are impact asupra activităţii Registrului Comerţului, dar şi asupra beneficiarilor serviciilor prestate. Conform datelor furnizate de Ancuţa Suciu (foto), directorul Oficiului Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, termenul de eliberare a certificatului de înregistrare şi a celui de înscriere menţiuni este de trei zile lucrătoare, faţă de cinci zile, aşa cum era până acum. Asta în condiţiile în care, persoana competentă să soluţioneze cererea nu va dispune alte termene pentru un dosar incomplet sau întocmit eronat. Cererea de menţiuni se depune în cazul înfiinţării unui punct de lucru, la schimbarea sediului firmei, completarea cu obiecte de activitate, prelungirea duratei sediului sau schimbarea administratorului. Cererea de înregistrare sau înmatriculare, aşa cum mai este denumită, se face la deschiderea unei firme.
Dizolvare mai uşoară
Totodată, actul normativ cuprinde şi o serie de modificări vizând îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor privind dizolvarea, lichidarea şi radierea din Registrul Comerţului. Dacă până nu demult, doar ONRC putea cere dizolvarea unei societăţi, acest lucru poate fi făcut acum de orice persoană interesată, iar Tribunalul se va putea pronunţa în această direcţie. La condiţiile de dizolvare s-au adăugat două menţiuni importante. Astfel, se poate cere dizolvarea în cazul în care societatea nu şi-a depus situaţiile financiare anuale şi cele consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare. De asemenea, dacă societatea nu a depus la Finanţele Publice în termen, declaraţia că nu a desfăşurat activitate de la constituire, tot pe o perioadă de întârziere mai mare de 60 de zile. De precizat faptul că dizolvarea se mai poate cere şi în următoarele situaţii: societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni, acţionarii sau asociaţii au dispărut sau nu mai au domiciliul cunoscut, nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social, a încetat activitatea firmei sau nu a fost reluată după perioada de inactivitate temporară sau societatea nu şi-a completat capitalul social în condiţiile legii.
O altă modificare adusă prin adoptarea legii 152/2015 este aceea că se transferă competenţa de prelungire a perioadei de lichidare de la Tribunal la Registrul Comerţului, modificarea având drept scop sistematizarea procedurii.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…