Termocentralele Mintia şi Paroşeni se vor opri din lipsă de cărbune?
Până la oprirea activităţii de la Termocentrala Mintia şi implicit a furnizării de apă caldă şi căldură pentru locuitorii municipiului Deva au mai rămas zile numărate. Acest lucru l-a declarat deputatul liberal Bogdan Ţîmpău, care susţine că acest lucru se va întâmpla din cauză că nu a fost asigurat stocul necesar de cărbune. Dezastrul anunţat de parlamentarul hunedorean nu va afecta doar devenii, ci şi populaţia din Valea Jiului, care depinde de serviciile Termocentralei de la Paroşeni.
„Nu este suficient cărbune”
„Astăzi, stocul de cărbune de la Termocentrala Mintia este de aproximativ 7.000 de tone de huilă. Necesarul pentru un grup complet ca să funcţioneze o zi este de 2.800 de tone. Mintia are cinci grupuri în acest moment, cu alte cuvinte, stocul de cărbune nu ajunge pentru trei zile de funcţionare a unui grup, iar dacă ar funcţiona toate cele cinci grupuri ale termocentralei, nu ar fi suficient pentru 12 ore. În acest moment se foloseşte doar un cazan, care înseamnă jumătate de grup. Capacitatea de producţie de huilă a minelor din Valea Jiului este între 4.000 şi 4.500 de tone pe zi. Termocentrala Paroşeni, care funcţionează cu un singur grup, are nevoie de 2.200 de tone pe zi de cărbune pentru a asigur agentul termic în localităţile arondate din Valea Jiului. Astfel, consumul cumulat de la cele două termocentrale ne dă un necesar de cărbune zilnic de 5.000 de tone pe zi, ceea ce depăşeşte capacitatea de producţie a minelor din Valea Jiului”, a precizat deputatul Bogdan Ţîmpău.
Va cere soluţii viitorului ministru
Deputatul hunedorean a mai arătat că odată cu scăderea temperaturilor, chiar şi cărbunele adus din Valea Jiului nu va putea fi folosit, deoarece ajunge îngheţat. Pentru dezgheţarea cărbunelui este nevoie ca Termocentrala Mintia să funcţioneze cu un grup complet, ceea ce în acest moment ar fi imposibil. Bogdan Ţîmpău a mai susţinut că în prezent nu este declanşată procedura de achiziţie de cărbune din import, arătând şi care sunt vinovaţii pentru această situaţie.
„În prezent nu există declanşată o procedură de cumpărare a cărbunelui din import. Declanşarea unei astfel de proceduri cu termenele de licitaţie, cu transportul cărbunelui, până ajunge la Mintia, poate dura până la trei luni de zile. Este o responsabilitate care aparţine conducerii CEH şi PSD, partidul aflat la guvernare. De asemenea, îl consider vinovat pe Laurenţiu Nistor, deputat şi preşedinte al PSD Hunedoara de această situaţie dramatică. Acestora le spun că poartă întreaga responsabilitate faţă de cele 7.000 de familii din Deva, care îşi plătesc apa caldă şi căldura, neavând certitudinea că vor avea aceste servicii în continuare. Îi somez să vină cât mai rapid în faţa cetăţenilor cu soluţiile care le aveau în cap, atunci când pe perioada verii spuneau că totul este în regulă la Termocentrala Mintia”, a afirmat parlamentarul. Acesta a adăugat că săptămâna viitoare vor fi audiaţi miniştrii propuşi pentru Guvernul Cioloş, iar în calitatea sa de secretar al Comisiei de Industrii, unde va fi audiat viitorul ministru al Energiei, îi va solicita să arate care sunt soluţiile pentru Termocentrala Mintia.
Ţîmpău, aşteptat cu lopată şi echipament
Despre afirmaţiile liberalului Bogdan Ţîmpău, precum că ar fi vinovat de situaţia de la Termocentrala Mintia, deputatul Laurenţiu Nistor a arătat că acestea nu sunt decât o metodă a parlamentarului amintit de a câştiga capital electoral, el făcând parte dintr-un partid ai cărui membri au condus Termocentrala Mintia zeci de ani.
„Complexul Energetic Hunedoara de care aparţine Termocentrala Mintia are o conducere şi este în subordinea unui minister, nu mă ocup eu de aprovizionarea acesteia cu cărbune. Bogdan Ţîmpău vrea să facă mare vâlvă, fără să ştie despre ce vorbeşte. Metodele lui de a-şi face propagandă electorală sunt greşite şi false. De ce nu îşi aminteşte că PNL şi PDL a condus zeci de ani Termocentrala Mintia? Ar fi bine să renunţe la a-şi face propagandă şi de a găsi vinovaţi pentru o problemă în care şi partidul său este responsabil”, a afirmat Laurenţiu Nistor.
Contactat pentru a oferi un punct de vedere, directorul general al CEH, Emil Floruţ, a afirmat că dacă aceasta este părerea parlamentarului Bogdan Ţîmpău, o respectă, dar îl aşteaptă cu echipament şi lopată în Valea Jiului, pentru a contribui la creşterea producţiei de cărbune extras din minele de acolo.
Da minele scot 4500 t în 5 zile pe săptămână. Termocentralele ard cărbune 7 zile pe săptămână. Cine face calculul ce produc minerii în 5 zile să ajungă pentru 7 zile la termocentrale
Dl. maistru Nistor cunoaste cel mai bine situatia de la termocentrala, doar acolo a lucrat, pe vremea cand lucra.
,,lacatus de broaste si de usi,, prost mai esti@!!! Tu nu ai fost in stare sa faci scoala de maistrii atunci cand a facut DEPUTATUL Nistor, adevarata scoala de maistrii!!! Intrebati-l pe VLADU CRISTIAN de ce nu mai este viabila acum Termocentrala Mintia!!! De unde a avut bani sa dea la partid si sa nu-l intrebe nimeni de nimic!!! DNA-ul doarme!!!!