Categories: ExclusivFlash

The Orbit ArcelorMittal, sau Turnul Eiffel al Londrei

Sorina Popa

Puţini dintre noi avem ocazia să vizităm Parcul Olimpic din Londra, cu un an înainte de desfăşurarea Olimpiadei. Trebuie să spun că am avut acest privilegiu la invitaţia producătorului de oţel ArcelorMittal. Şi, pot spune că nu mi-a părut rău că am acceptat invitaţia. Asta, pentru că am avut multe lucruri de învăţat şi, mai ales, am cunoscut oameni şi locuri interesante.

Opt miliarde de lire sterline

Parcul destinat Jocurilor Olimpice din 2012 se construieşte în cartierul londonez Stratford, care este „urmărit” chiar şi până în prezent, de trecutul său industrial. Lucrările se realizează într-o fostă zonă industrială, pe o suprafaţă de 2,5 kilometri pătraţi, cu un sol contaminat cu metale grele şi înţesat cu stâlpi de înaltă tensiune. Provocarea a fost cu atât mai mare pentru proiectanţi şi constructori, să transforme această arie într-una înfloritoare, care să poată fi folosită de comunitate şi după încheierea JO.
Proiectul parcului a necesitat o sumă colosală, peste 8 miliarde de lire sterline. După închiderea Olimpiadei, parcul va fi dat în folosinţa comunităţii locale. De fapt, asta a fost şi o problemă pe care au avut-o de rezolvat organizatorii. Ce facem cu construcţiile parcului, după terminarea jocurilor? Majoritatea materialelor de construcţii au fost aduse în imensul şantier cu trenul sau cu barjele, pe canalele navigabile refăcute. Ansamblul în care vor fi cazaţi sportivii, care cuprinde mai multe blocuri-turn cu un total de 2.800 de apartamente, va fi scos la vânzare după JO. În acelaşi timp, tribunele stadionului principal şi ale diverselor săli de competiţie au fost proiectate în aşa fel, încât să poată fi îndepărtate, total sau parţial, după terminarea competiţiei.

Sistem de securitate riguros

La ridicarea parcului olimpic din Londra lucrează în prezent câteva mii de muncitori, printre care şi români. Pe măsură ce se apropie termenul limită, vor fi angajaţi mai mulţi oameni. Se pare însă că mai multe sute de muncitori români au fost concediaţi, deoarece lucrau ilegal acolo. Regulile de securitate sunt foarte bine puse la punct aici. Sunt instalate dispozitive care recunosc amprentele mâinii şi irisul. Când intri în Parcul Olimpic de la Stratford, ai impresia că treci printr-o vamă. Am vizitat parcul prin bunăvoinţa ArcelorMittal, având nevoie de acreditări speciale. În aceste condiţii, am făcut un tur al obiectivului, cu un microbuz şi un ghid. Cu alte cuvinte, englezii ştiu să-şi vândă marfa, chiar dacă mai este un an până la deschiderea Jocurilor Olimpice.

Un milion de vizitatori pe an

În imediata apropiere a stadionului principal, se ridică, zi de zi, o construcţie incredibilă. Este vorba de The ArcelorMittal Orbit, care va fi imaginea simbol a Olimpiadei de la Londra din 2012. Sculptura este rodul imaginaţiei artistului Anish Kapoor şi a designerului şi inginerului Cecil Balmond. Datele sculpturii sunt impresionante: Se vor folosi peste 2.200 de tone de oţel şi vor fi aduse şi cantităţi simbolice de oţel de pe fiecare continent unde ArcelorMittal are filiale. Suma pe care compania o suportă pentru realizarea acestei lucrări de artă modernă se ridică la aproximativ 20 de milioane de lire sterline. După încheierea jocurilor olimpice, ea va fi donată Londrei de către producătorul de oţel. Artiştii care au creat acest ansamblu metalic susţin că vor ca el să devină un al doilea Turn Eiffel al Europei. Se doreşte ca obiectivul să atragă anual un milion de vizitatori şi venituri de peste 10 milioane de lire sterline.
Turnul spirală, cum a mai fost denumit The ArcelorMittal Orbit, va fi cea mai înaltă construcţie artistică din Marea Britanie. Este de fapt vorba de un ansamblu din metal, pe care londonezii l-au şi poreclit deja Hubble Bubble sau Helter-Skelter. Şi culoarea imensei construcţii metalice a fost aleasă după multe discuţii. De la bleu, artiştii s-au înţeles ca opera să aibă culoarea roşie. „Pe cerul albastru, construcţia aceasta roşie arată foarte bine”, a spus Cecil Balmond.

Platformă pentru turişti

“The ArcelorMittal Orbit” va avea o înălţime de 115 metri, fiind cu 22 de metri mai înaltă decât Statuia Libertăţii din New York, dar cu 209 metri mai scundă decât Turnul Eiffel din Paris. Este realizat prin îmbinarea ingenioasă a unor tuburi de oţel şi va avea o platformă, deschisă publicului, ce va oferi o privelişte superbă asupra Satului Olimpic şi a Londrei. Vizitatorii vor avea ocazia de a ajunge pe platforma din vârf fie folosind liftul, fie pe scările care vor urca în spirală. Lucrările la construcţie înaintează vertiginos, în această toamnă trebuind ca structura exterioară, care acum este finalizată în proporţie de 75 la sută, să fie gata. Iar până în martie anul viitor, vor trebui realizate şi lucrările interioare. Pe paltforma cea mai de sus vor funcţiona cafenele, restaurante şi, mai ales, un loc de unde va putea fi văzută Londra. Din 2013, parcul olimpic se va numi Queen Elizabeth Olympic Park.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago