Tiberiu Mircea Borca (foto) (ARD), candidat la Camera Deputaţilor pe Colegiul Brad – Valea Mureşului, consideră că ţăranul român nu prea are şanse să-şi aleagă binele, în condiţiile în care soarta pământului ce-l are în proprietate a fost deja hotărâtă.
Nu mai departe, consătenii săi din comuna Lăpugiu de Jos, spre exemplu, s-au confruntat cu aceleaşi necazuri ca şi restul hunedorenilor de pe Valea Mureşului: pământul a trebuit dat pentru construcţia autostrăzii, la un preţ de nimic. Pe de altă parte, agricultura nu mai are nici ea, direcţie.
„Pentru exproprierea proprietăţilor hunedorene situate pe amplasamentul autostrăzii Lugoj-Deva, statul a fixat suma de 0,18 euro pe metru pătrat, pe când anii trecuţi, tarifele erau între 3,8 şi 4,2 euro. Astfel, comunele Gurasada, Lăpugiu de Jos, Dobra, Ilia, Brănişca şi Şoimuş simt pe propria piele cum e să ţi se impună să-ţi dai pământul. Plus că unele dintre terenurile din zonele respective sunt fertile, aproape de sat şi lucrate, dar trebuie date ca tribut plătit modernizării. Culmea! Tot pe spatele lor. Nimeni nu a negociat nimic, ci au fost impuse nişte sume de nimic. Prin urmare, statul nu cred că vrea să-şi trateze cetăţenii în mod egal, dar mai ales, corect. Astfel de lucruri trebuie să fie stopate”, spune Tiberiu Mircea Borca.
Candidatul la deputăţie nu vede cu ochi buni nici vechea reformă agrară. „În condiţiile în care lipseşte interesul pentru ca ţăranul român să aibă acces mai facil la fondurile europene pentru a-şi cumpăra utilaje, a-şi dezvolta ferme şi a-şi comercializa propriile produse agricole, nu putem vorbi de ajutor. Cred că un punct de informare strict legat de accesarea proiectelor europene (nu doar cele prin APIA, ci pe alte axe de finanţare) este binevenit în fiecare comună. Subvenţiile pe terenuri şi după animale, luate prin APIA, trebuie renegociate cu UE. Drumurile agricole, punţile sau podurile de legătură trebuie şi ele construite sau modernizate, ca omul să se poată deplasa uşor şi în timp scurt către terenuri. De exemplu, e nevoie de un pod peste Râul Mureş, între Burjuc şi Tisa. Localnicii înconjură apa, preţ de câteva zeci de kilometri, ca să poată ajunge pe celălalt mal ca să-şi lucreze pământul. Agricultura este o temă vastă şi prioritară, aşa că doresc să vin cu o propunere legislativă în acest sens. Dar, totul depinde de ce va alege lumea pe 9 decembrie” a mai subliniat viitorul parlamentar.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…