Actualitate

Tic-tac! Bate ceasul concedierilor: luna în care ar putea să fie pusă în aplicare „ordonanța austerității”

Ministrul Finanţelor Pu­blice, Marcel Boloş (foto), a decla­rat ieri, că recti­fi­carea bu­getară nu poate avea loc mai de­vreme de adop­ta­rea măsurilor fis­cale şi de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atin­gă un deficit bu­ge­tar de 7 la sută.

Riscă să iasă șifonați
„Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7 la sută din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Prin aceste măsuri pe care ur­mează să le adoptăm, va fi o tem­perare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a afir­mat Boloş.

Fără țopăială și dezmăț pe bani publici
Ministrul a precizat că, în opinia sa, măsurile din „ordonanţa austerităţii” ar trebui adoptate în luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene. Po­trivit lui Boloş, discuţiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la mun­că responsabilii cu partea financiară din CE. În ceea ce priveşte măsurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Boloş a vorbit despre o descentralizare şi o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe „ţopăială şi dezmăţ” pe bani publici. „Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-minis­tru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât care îşi plăteşte con­tribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a pre­cizat ministrul Finanţelor. (A.Năstase)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­barcarea unui personaj politic din zona noas­tră. Zvonerii au…

4 ore ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a reușit să pornească investiția de alimentare cu…

4 ore ago

Bulina neagră

Bogdan H., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost prins, din nou, la volan, deși…

4 ore ago

Românii dezbat intens refuzul magistraților de a renunța la pensiile speciale: „Nu dai pensia specială din mână pe PNRR-ul de pe gard!”

Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice…

4 ore ago

Un tânăr a căzut inconștient în sediul Poliției Lupeni

Din cauza băuturii, tânărului i s-a fă­cut rău și a leșinat. Fusese descoperit la un…

4 ore ago

Ciclist spulberat de un șofer neatent

Accidentul s-a petrecut într-un sens giratoriu din municipiul Deva, iar ciclistul a fost rănit grav…

4 ore ago