Nicolle Ebner
Ca urmare a măsurilor de eficientizare a activităţii, la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara, un extras de carte funciară se realizează în două-trei minute, timpul fiind considerat cel mai bun din ţară. Într-un interviu, noul director coordonator al OJCPI Hunedoara, Lucian Octavian Dragomir (foto), ne spune cum a reuşit să pună în practică o serie de măsuri de optimizare a serviciilor, dar şi a calităţii acestora.
Sunteţi director coordonator al instituţiei judeţene din 18 mai. Deci, ce aţi făcut, concret, în ultimele două luni?
Am deschis un birou de avizări cadastrale la Petroşani. Asta înseamnă că toţi cei din Valea Jiului, care aveau dosare pentru avizări şi făceau 250-300 de kilometri ca să depună dosarele şi alţi 250-300 de kilometri ca să le ridice, au scăpat de această corvoadă. Am considerat că este o bătaie de joc să tot plimbăm oamenii dintr-un capăt în altul al judeţului, iar noul birou, modern, dotat cu calculatoare şi cu acces la baza de date, este funcţional de trei săptămâni. La biroul de avizări din Petroşani se depun dosare zilnic, se încasează taxele aferente, iar inspectorul de la Deva se duce de două ori pe săptămână şi avizează toate dosarele înregistrate. Oamenii sunt foarte mulţumiţi, iar în urma succesului acestui proiect, cred că vom mai deschide un birou similar şi în partea de nord a judeţului. Probabil, în municipiile Brad sau Orăştie, dar pentru asta, trebuie să facem un studiu de piaţă, să vedem dacă este justificată o asemenea investiţie.
Cum aţi reuşit să obţineţi cel mai bun timp din ţară pentru eliberarea unui extras de carte funciară?
Programul nou introdus, „Etera”, funcţionează numai pe bază de Internet şi am trecut toate liniile de Internet pe fibră optică, pentru că primul lucru de care m-am izbit în momentul în care am ajuns în unitate, au fost reţelele de net. Am schimbat totul. Romtelecom este pe finalul lucrărilor la Petroşani, iar în rest, toate birourile de carte funciară din Deva, Brad, Orăştie, Haţeg, Hunedoara, au fost schimbate integral. Înainte, pe sistem analogic, pentru un extras de carte funciară era nevoie de 15 minute, pentru că sistemul analogic de conversie a foilor era foarte greoi. Am convins Romtelecom să investească 14.000 de euro în modernizarea sistemului nostru de Internet, iar acum, avem cea mai mare viteză de Internet din ţară. Scopul a fost de eficientizare a serviciului, dar şi de prestarea de servicii cu mai multă operativitate. Aşa am ajuns ca, în judeţul nostru, un extras de carte funciară să fie gata în cel mult două-trei minute.
Aţi eficientizat şi sistemul de audienţe. În ce domeniu sunt semnalate cele mai multe probleme?
La Serviciul de eliberare a titlurilor de proprietate. Vă spun cu durere, că se lucrează aiurea, fără profesionalism, la nivelul primăriilor de comune şi chiar de oraşe. Nu au profesionişti în domeniul măsurătorilor şi de a amplasa parcela omului, astfel încât, să nu mai trebuiască modificat titlul de proprietate. Măsurătorile le fac tot felul de oameni, care nu sunt de specialitate, de pildă, economişti – în cel mai bun caz -şi de aici apar şi greşelile. Gândiţi-vă că noi, în baza datelor eliberate de aceşti „specialişti”, scriem titlurile de proprietate, ca ulterior, la sesizarea proprietarilor, să constatăm că am scris o prostie. Sunt mii de titluri, pe care cei de la primării au greşit numele proprietarului şi care sunt trimise la noi pentru modificări. În alte cazuri, s-au făcut măsurătorile greşite. Omul, săracul, depune toate documentele, dar, dacă cei de la primărie nu sunt de specialitate, le scapă o mulţime de elemente esenţiale. Sunt mii de titluri de proprietate, din toate localităţile judeţului, aduse la noi pentru modificări. Or pentru asta, primăriile au fost nevoite să refacă toată documentaţia. Am acordat o foarte mare importanţă acestui aspect, pentru că nu ne putem să ne jucăm cu proprietăţile oamenilor.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…
View Comments
Probabil timpul asta se obtine in visele e marire ale acestui individ cocotat pe competente politice de familia Ridzi cu care in mod cert are niste explicatii de dat.Parca prin Valea Jiului se numeste Spagomir...Iar un extras CF pana si notarii il obtin dupa 5-6 zile ce sa mai zici de muritorii de rand...
Nu se referea la termenul de eliberare a unui extras CF care este de 3 zile incepand de a doua zi de la depunerea cererii (in regim normal). Dar din momentul in care cartea funciara are conversia facuta, ramane doar sa cauti nr. de CF in E-terra si sa printezi. Numai in acest caz se poate obtine un timp asa mic. Si notarii obtin mai repede un extras, au regis special fata de restul oamenilor, din pacate.
Nu sunt de acord cu distanta. 250-300 Km Deva - Petrosani? Si dus -intors este mai putin!!!!!