Antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang au afirmat, ieri, la Londra, că arbitrii au apreciat corect execuţiile Cătălinei Ponor şi americancei Alexandra Raisman din finalele feminine de la bârnă şi de la sol. Cei doi au mai declarat că îşi încheie contractul cu FRG după Jocurile Olimpice de la Londra, dar au precizat că nu au decis ce vor face în viitor.
Note corecte, dar la limită
La fel ca mulţi alţi români care au trăit concursul olimpic cu „sufletul la gură“, am considerat că gimnasta Cătălina Ponor a fost defavorizată în finalele olimpice de la bârnă şi sol. În consecinţă, mi s-a părut de neînţeles lipsa de reacţie a antrenorilor Octavian Belu şi Mariana Bitang la deciziile „nedrepte“ ale arbitrilor. La nici 24 de ore de la evenimente, cei doi galonaţi tehnicieni au explicat într-o conferinţă de presă, cu un discurs ce a îmbinat tonul specialistului cu cel al diplomatului dintr-o ţară modestă, că deciziile arbitrilor au fost regulamentare şi că notele au fost corecte. „Ceea ce s-a petrecut la bârnă a fost conform regulamentului. Noi nu aveam ce să contestăm, pentru că antrenorul sau un delegat are dreptul să conteste doar nota de plecare. Cătălina primise nota de plecare corectă, departajarea a fost făcută la nivelul notei de execuţie. Sinceră să fiu, în tensiunea aceea de concurs, nu am stat cu creionul în mână să calculez exerciţiul lui Raisman. Am convingerea că arbitrajul şi-a făcut datoria. Nu cred că la nivelul unei finale olimpice, şi-ar fi permis să judece greşit“, a declarat Bitang.
Octavian Belu a admis totuşi că legarea acordată de arbitrii americancei în finala de la bârnă este la limită, dar precizează că acordă credit judecătorilor.
„Eu am văzut legarea de care s-a discutat. Părerea mea de antrenor e că a fost la limită. S-a oprit şi nu a mutat piciorul, dar dacă juriul a considerat că aia a fost legare, normal că s-a făcut diferenţa. Este o problemă de progres a tehnologiei. Nu ştiu dacă acum 20 de ani, se foloseau atâtea camere, şi de jos, şi de sus. Recomandarea mea pentru sportive este să nu ajungă în situaţia de a fi la limită. Dacă Ponor îşi făcea treaba aşa cum trebuia, eu prevedeam o notă de 15.400 şi avea medalia asigurată“, a menţionat Belu.
Potrivit preşedin-telui FRG, Adrian Stoica, la fel au stat lucrurile şi în finala de la sol, în care Rasisman a fost notată mai bine decât Ponor şi a obţinut medalia de aur. „Evoluţia Cătălinei la sol a fost una de excepţie. Practic, ar fi trebuit să primească o notă mai mare la execuţie. Dar şi americanca a primit notă bună de execuţie, pentru că nu a făcut greşeli majore, în condiţiile în care a avut o notă de plecare mai mare, dată de gradul superior de dificultate. Dacă am judeca numai prin prisma execuţiei, Cătălina trebuia să fie pe locul întâi, dar se adună dificultatea cu execuţia“ , a spus Adrian Stoica.
Final de contract, viitor incert
Octavian Belu şi Mariana Bitang au precizat că îşi încheie contractul cu FRG după Jocurile Olimpice, dar au precizat că nu au decis deocamdată ce vor face în viitor. „Nu am declarat că îmi dau demisia, că plec în străinătate. Nu ştiu de unde au ieşit toate aceste lucruri. Nu am discutat ce vom face după J.O. Toată lumea are nevoie de odihnă, atât fizică, cât şi psihică, pentru a lua decizii. Nu suntem genul de oameni care să luăm decizii la cald sau la presiune“, a spus Bitang. „Cred că tevatura demisiei a plecat de la faptul că înţelegerea cu Federaţia a fost valabilă până la Jocurile Olimpice. Contractul expiră la finalul acestei luni. Nu ştim ce se va întâmpla după întoarcerea acasă, ce strategie va gândi Federaţia pentru următoarea etapă. O strategie poate să cuprindă persoane sau să nu le mai cuprindă… Cea mai mare îngrijorare trebuie să o avem la colectivul de gimnaste, nu la colectivul tehnic. Acasă, avem tot timpul să discutăm despre proiectul respectiv“, a afirmat, la rândul său, Belu. Gimnastica a adus trei medalii României la Jocurile Olimpice de la Londra, una de aur, prin Sandra Izbaşa la sărituri, una de argint, prin Cătălina Ponor la sol şi una de bronz, în concursul pe echipe.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
a fost furt pe fata in dauna Romaniei si a Catalinei Ponor careia i s-au furat 2 medalii 1 aur la sol si 1 bronz la barna.Dar argintul ei de la sol face cat cela 2 medalii la un loc!Cinste tie Ctalina ,cinste tie Romania!
E totul vorba de bani si cine are mai multi $ si munceste ,va avea rezultate!Cine nu are bani va avea rezultate dar mai putine.Jocuriile Olimpice au devenit o afacere jidaneasca , a tariilor bogate,ca sa se mandresca,etc.Romania din loc 2 si loc 3 in anii 1980 2i 1984 la J.O. in clasamentul general pe medalii a ajuns deabia sa culeaga cateva medalii,si sa terminam undeva pe locul 25-28 la finalul Londra J.O 2012.Pe guvernanti ii doare in fund de olimpici si de antrenori,de conditii.Ei viseaza la averiile lor.Copii trebuie ajutati de parinti sa ajunga la sport in locul drogurilor,sexului,calculatorului,fumatului.Oare aude cineva?Felicitari Olimpici si antrenori dar rusine Romania.I final am terminat pe rusinos loc 27 ,cea mai slaba clasare dupa al doilea razboi mondial .Ce va fii la Rio de Janerio in Brazilia peste 4 ani,nu stiom dar daca nu se baga bani si munca putem coborai pe locul 32-40!Pana si Etiopia,ne-a intrecut la J.O de la Londra.
Daca nu rata aterizarea aceea Sandra Izbasa lua aurul la sol.
E trist cum arbitrii internationali din FIG ptr un telefon si o contestatie si mult alte pile si promisiuni scimba cu nerusinare soarta a doua medalii,favorizand USA.Totul ca USA sa bata China in clasamentul pe medalii!Rusine USA!rusine arbitrii din FIG!