Sport

Tinereţe vs. experienţă la Mondiale

11 x 1 andreea munteanuCiprian Marinuţ

Echipa de gimnastică feminină a României, în care patru dintre cele şapte componente sunt legitimate la CNS „Cetate” Deva, este printre cele mai tinere de la Campionatul Mondial de la Nanning (China), care va începe săptămâna viitoare. Formaţia tricoloră are o medie de vârstă de 16.6 ani, în condiţiile în care la feminin se înregistrează o medie de 22.5 ani, cea mai ridicată din istoria campionatelor mondiale, din 1987 de când se fac asemenea calcule. În plus, echipa României va fi supervizată, în premieră, de trei antrenori noi şi mai tineri, după ce Octavian Belu şi Mariana Bitang s-au retras de la Lotul Olimpic.

Schimb de generaţii pe toate planurile
Lotul României este format din patru gimnaste de 16 ani, două în vârstă de 17 ani şi una care a împlinit 18 primăveri. În plus, în condiţiile retragerii de la Lotul Olimpic a galonaţilor tehnicieni Octavian Belu şi Mariana Bitang, echipa tricoloră va fi condusă de  antrenorii Lucian Sandu, Cristian Moldovan şi Lăcrămioara Moldovan. La nivel de lot, cea mai experimentată componentă a echipei este Larisa Iordache (18 ani), de la Dinamo Bucureşti. Ea este secondată, din perspectiva maturităţii, de Ştefania Stănilă şi Anamaria Ocolişan, ambele de la CNS „Cetate” Deva, care au câte 17 ani. Baza echipei este asigurată de patru sportive de numai 16 ani: Silvia Zarzu (CSM Oneşti), Andreea Munteanu (foto) (CNS „Cetate”), Paula Tudorache (Dinamo Bucureşti) şi  Ioana Nicoară (CNS „Cetate”). Dintre cele şapte, doar Larisa Iordache şi Ştefania Stănilă au mai concurat la un Campionat Mondial, în vreme ce celelalte cinci sunt debutante la o astfel de competiţie.

Contra curentului
În aceste condiţii, echipa tricoloră are o medie de vârstă de 16.6 ani şi este una dintre cele mai tinere din concurs. Astfel, lotul României care traversează un schimb de generaţii este în opoziţie cu trendul general de la nivel internaţional, unde se constată o creştere a mediei de vârstă a echipelor. Conform listei oficiale a înscrierilor, din punctul de vedere al vârstei, la feminin se înregistrează o medie de 22.5 ani, cea mai ridicată medie din istoria competiţiilor mondiale, din 1987 de când se fac asemenea calcule. La ultimele competiţii de top, media de vârstă la nivelul gimnastelor a crescut, de la aproximativ 17.5 ani la începutul anilor 2000, la 19.12 ani la Campionatele Mondiale din 2011 de la Tokyo, urcând la 19.78 la Jocurile Olimpice de la Londra şi la 19.16 la întrecerile mondiale de anul trecut.

Experienţă pentru JO 2016
Tinereţea ar putea fi însă un atu pentru România la Nanning, acolo unde peste o săptămână va începe cea de a 45-a ediţie a Campionatelor Mondiale. Fetele vor concura fără o foarte mare presiune, întrucât dincolo de disputa pentru medaliile anului 2014, concursul reprezintă doar primul pas spre Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio. Formatul competiţiei prevede că primele 24 de echipe se vor califica pentru ediţia Campionatelor Mondiale din 2015, de la Glasgow, de unde primele opt vor obţine „biletele” pentru Brazilia, iar cele de pe locurile 9 – 16 vor participa, în 2016, la ultimul turneu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio.
La competiţia din China sunt aşteptaţi peste 600 de gimnaşti şi gimnaste din 74 de ţări, întrecerea fiind programată între 3 şi 12 octombrie, în Centrul Sportiv Guangxi, un complex cu o capacitate a tribunelor de 9000 de locuri. Se vor afla în competiţie, sportive din: Argentina, Australia, Azerbaijan, Belgia, Belarus, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Taipei, Columbia, Cehia, Spania, Finlanda, Franţa, M. Britanie, Germania, Grecia, Ungaria, India, Islanda, Italia, Japonia, RPD Coreeană, Coreea de Sud, Mexic, Olanda, N. Zeelandă, Polonia, Puerto Rico, România, Africa de Sud, Rusia, Singapore, Suedia, Elveţia, Ucraina, SUA, Uzbekistan, Venezuela, Croaţia, Danemarca, Israel, Kazakhstan, Lituania, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Serbia, Vietnam.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura