Titanii folclorului hunedorean, la redeschiderea Casei de Cultură din Hunedoara
Magdalena Șerban
Casa de Cultură din Hunedoara și-a redeschis porțile, după mulți ani de pauză, chiar de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în data de 15 ianuarie.
Și, nu oricum, ci cu un spectacol folcloric extraordinar, ce a adus în scenă îndrăgiți interpreți ai cântecului popular. Titanii folclorului hunedorean, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari și renumitele artiste Mariana Deac și Mariana Anghel, au făcut un show de zile mari pe scena Casei de Cultură din municipiul Hunedoara. Pentru că hunedorenii au arătat un interes sporit față de manifestare, organizatorii au reluat-o în aceeași seară, oferind prilejul ca publicul să ia parte în număr cât mai mare. Accesul s-a realizat pe bază de invitații.
Un regal artistic, într-o locație modernizată
Organizarea a aparținut Consiliului Județean Hunedoara, Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și Primăriei și Consiliul Local al Municipiului Hunedoara. Programul a reunit nume cunoscute ale folclorului autohton, precum Constantin Enceanu, Ghiță Călțun Brancu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Mariana Suciu și Viorica Brândușan. De altfel, și prezentarea a fost una de excepție, purtând semnătura Iulianei Tudor. Invitat special a fost Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” din Chișinău (Republica Moldova), iar prestația Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Drăgan Muntean” (coregrafie: Mircea Resiga și Cătălin Bălan, dirijor profesor George Cîlțea) a fost, ca de fiecare dată, la înălțime. ,,La orice ceas aniversar, dar mai cu seamă într-un context ce vizează în mod direct acțiunile culturale și așezământul care le găzduiește, este binevenit, întotdeauna, cântecul popular. Promovarea tradițiilor este o lege morală a fiecărei națiuni. Suntem profund înrădăcinați într-un tezaur nemărginit, iar patrimoniul nostru folcloric este unul care merită transmis mai departe. Nu doar că e vast, ci este și darnic. A fost un spectacol foarte apreciat de întregul public, l-am repetat tocmai datorită solicitărilor numeroase, iar ceea ce mă bucură în mod particular este să constat că portul tradițional, jocul străbun și repertoriul românesc atât de bogat aduc emoție și deopotrivă fericire în sufletele hunedorenilor“, a spus Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara și, totodată, cel care a ținut frâiele astfel ca momentele artistice să fie impecabile.