Premierul Emil Boc şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au întreprins, ieri, o vizită fulger la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, acolo unde a izbucnit un adevărat scandal, din cauza executării ilegale a unei parcări, care a distrus o parte din zidul vestic al edificiului antic. Cu această ocazie, Kelemen Hunor a declarat că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, împotriva celor vinovaţi de construcţia parcării respective.
„Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, împotriva celor care au făcut aceste lucrări fără supraveghere arheologică şi fără descărcare arheologică. Vom vedea ce spune Justiţia, cei care vor cerceta acest caz”, a spus Kelemen Hunor. Ministrul Culturii a spus că în plângerea penală, nu se specifică vinovatul, asta căzând în sarcina anchetatorilor, să stabilească cine sunt vinovaţii în acest caz.
„Unii îşi bat joc de avuţia naţională”
Premierul Emil Boc s-a arătat stupefiat de modul în care au înţeles unii să aibă grijă de patrimoniul nostru.”Solicit toleranţă zero, iar autorităţile statului trebuie să aplice legea şi în acest caz. Suntem aici, pentru că cetăţile dacice fac parte din patrimoniul UNESCO şi sunt extrem de îngrijorat, după ce am aflat că aici s-au efectuat lucrări fără autorizaţie de construcţie şi fără avizele necesare. Este vorba de o infracţiune la fel de periculoasă ca una economică. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt o avuţie naţională şi unii îşi bat joc de ea. Nu putem spăla 2.000 de ani de istorie”, a afirmat primul ministru.
Emil Boc a reclamat starea proastă a drumului pietruit ce duce la cetăţile dacice, şi care ar fi costat 7,8 milioane de lei, spunând că „pe vremea dacilor, drumul era mai bun decât al Consiliului Judeţean”. De altfel, Boc s-a arătat nemulţumit de faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean, beneficiarul parcării construite ilegal, nu au catadicsit să fie prezenţi la întâlnirea din Munţii Orăştiei.
Nu existau autorizaţii
Parcarea din faţa zidului de vest al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, a fost executată fără să existe autorizaţie de construire, fără descărcare arheologică şi fără supraveghere arheologică de specialitate, zona fiind una cu interdicţie pentru lucrări, după cum se arată în raportul întocmit de o comisie a Prefecturii Hunedoara, care a efectuat o anchetă administrativă în acest caz. Parcarea a fost făcută în prima parte a lunii iulie, lucrarea fiind descoperită de o delegaţie a Comisiei Naţionale de Arheologie, care efectua o vizită în judeţul Hunedoara. Specialiştii au observat că muncitorii săpaseră până în apropierea zidului monumentului istoric, iar pe drumul spre cetate fuseseră construite scări din bucăţi de piatră.
Administrare specială
Soluţia în ceea ce priveşte cetăţile dacice din Munţii Orăştiei va fi declararea acestora ca zonă specială, a spus premierul. „Soluţia identificată de noi este de administrare specială a zonei, după modelul Rezervaţiei Deltei Dunării şi de valorificare a cetăţilor dacice, prin finanţare cu bani europeni. Cred că într-o lună, avem definitivată soluţia juridică, după ce rezolvăm problema proprietăţilor private de aici”, a adăugat şeful Executivului.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…