Actualitate

Tonul la conservă, contaminat cu mercur. „Un adevărat scandal de sănătate publică”. Pericolele la care sunt expuși consumatorii

Tonul din conserve este în mare parte contaminat cu mer­cur, o subs­tanță periculoasă pentru sănătate, arată un raport pu­blicat marți, 29 octombrie, de ONG-ul francez Bloom și organi­zația europeană Foodwatch.

Selectate aleatoriu
Cele două organizații non-profit soli­cită marilor lanțuri de distribuție și autorităților publice „să ia măsuri ur­gente”, scrie AFP, citată de News.ro. Studiul s-a făcut pe 148 de conserve de ton selectate aleatoriu din cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia), iar rezultatele arată că în proporție de 100 la sută au fost contaminate cu mercur. Asociația de mediu afirmă că peste jumătate dintre conserve depășesc limita de mercur de 0,3 mg/kg stabilită pentru alte specii de pește. Organizația Bloom acuză că nivelul maxim admis de mer­cur nu este stabilit în funcție de ris­cu­rile pentru sănătatea umană, pentru a nu influența vânzările: „Nivelurile ma­xime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării cons­tante a to­nului şi nu în funcţie de pe­ri­co­lul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95 la sută din ton”, informează Bloom.

Mai toxic
Impactul asupra sănătății Mercurul, un metal toxic provenit în mare parte din emisiile centralelor pe cărbune, este considerat de Organizația Mon­dială a Sănătății (OMS) una dintre cele mai periculoase substanțe pentru să­nătatea publică. În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic, care afectează grav sistemul nervos central, relatează sursa citată. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura