Topografii se cam feresc de comuna Vorţa
Peste 2.000 de primării din România s-au înscris, anul acesta, în Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Banii pentru lucrări sunt asiguraţi de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), iar cetăţenii primesc gratuit actele pentru terenuri şi case. Dar au intervenit şi probleme. De exemplu, administraţia publică din Vorţa a demarat procedura, însă nu vrea nimeni să se apuce de măsurători.
„Cred că tariful practicat e o mare piedică, deoarece deşi am scos serviciul la licitaţie, nimeni nu a dorit să facă aceste lucrări. Dată fiind situaţia, ne facem nişte calcule să vedem cum putem suplimenta suma primită cu una din bugetul local. Am semnat cu OCPI pentru 105.000 de lei. Nu a fost nici zonă cooperativizată la noi, suntem şi o comună de munte, aşa că nu contestăm faptul că o să fie multă bătaie de cap pentru cei care se vor hotărî să ne ajute. Multe acte sunt în limba maghiară, nefiind actualizate de pe vremea străbunilor, iar localnicii nu şi-au intabulat proprietăţile, asta implicând cheltuieli. Aşa că le-au transmis moştenire din tată în fiu sau le-au vândut în baza unui act de mână. Nu ştiu să aibă intabulări făcute nici cinci la sută din populaţie. Indiferent de situaţie, fac apel la bunăvoinţa şi omenia firmelor de topografie să se îndure şi de noi“, este rugămintea primarului din Vorţa, Emil Radu Bureană (foto).
Potrivit acestuia, nici conducerea locală nu stă pe roze la capitolul obiective intabulate, şi asta tot din pricina lipsei fondurilor la bugetul comunal. Câteva drumuri şi căminele culturale pentru care s-au accesat proiecte de investiţii sunt intabulate, dar e musai să se intabuleze şi păşunile. Deocamdată, se caută topografi.