Actualitate

Tot ceea ce ne înconjoară este, de fapt, doar o simulare pe calculator: lumea științifică prezintă un argument solid

Trăim într-o simulare. Poate părea o nebunie, dar unele dintre cele mai strălucite minți din comunitatea știin­țifică sunt de mult timp pre­o­cu­pate de ideea că tot ceea ce ne în­con­joară este, de fapt, doar o simu­lare pe calculator, asemănătoare cu ceea ce am văzut în filmul Matrix din 1999, dar fără toate scenele de acțiune și luptele palpitante îm­po­triva mașinilor, informează bgr.com, anunță stiripesurse.ro.

Nu scade niciodată
Cea mai recentă apariție a acestei idei vine de la omul de știință Melvin Vopson. Vopson a formulat anterior ceea ce el numește „A doua lege a infodinamicii”. Această „lege” se ba­zea­ză pe faptul că a doua lege a ter­mo­dinamicii guvernează modul în care entropia crește sau rămâne ace­eași, dar nu va scădea niciodată. Vopson spune că entropia în sis­te­mele infor­matice ar trebui să fie ace­eași.
Dar nu este așa. De fapt, entropia în sistemele informatice rămâne de obicei constantă sau chiar scade până la o valoare minimă. Din acest motiv, Vopson a creat a doua lege a dinamicii informației, afirmând că „a cincea stare a materiei” trebuie să existe pentru a echilibra modul în care uni­versul se extinde fără a pierde sau a câștiga căldură. Acest fapt, spune Vopson, necesită ca entropia totală din univers să rămână constantă, iar acest lucru ar putea dovedi că trăim într-o simulare.

Dovezile se rezumă la mutații
Charles Darwin, unul dintre cei mai importanți oameni de știință care au contribuit la promovarea evoluției, credea că mutațiile se produc la în­tâm­plare. Cu toate acestea, Vopson spune că mutațiile au loc pentru a ajuta la echilibrarea entropiei infor­ma­țio­nale. Pentru a dovedi acest lucru, el a analizat Covid-19 și mutațiile sale și a găsit o „corelație unică între infor­ma­ție și dinamica mutațiilor gene­tice”. (A. N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura