Categories: ComunitateFlash

Tot mai puţini asistenţi maternali în judeţ

Loredana Goangă

Potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, la ora actuală, la noi în judeţ mai sunt angajaţi 152 de  asistenţi maternali profesionişti. Încă din 2009, zeci de persoane au renunţat la această meserie.
Mai mulţi fraţi
Hunedorenii care nu şi-au mai găsit un loc de muncă, sau care într-adevăr îşi doresc din suflet să aibă grijă de copiii nedoriţi de părinţii naturali, au ales meseria de asistent maternal profesionist, iar în general, sunt trecuţi de 45 de ani.
„În prezent, avem 152 de asistenţi maternali profesionişti, dintre care 14 sunt bărbaţi, iar media de vârstă este între 45 şi 50 de ani. Aceştia au în grijă un număr total de 278 de copii, unii având chiar şi doi, trei sau mai mulţi micuţi. De obicei, în aceste cazuri este vorba de mai mulţi fraţi şi pentru a nu fi despărţiţi, sunt plasaţi toţi la acelaşi asistent maternal”, a declarat Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara.
Dacă în 2009, la noi în judeţ existau 223 de asistenţi maternali, numărul acestora a scăzut an de an, iar potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt, unele persoane au renunţat, altele au ieşit la pensie, sau chiar au decedat.
Conform legii, micuţii de la zero la doi ani, abandonaţi, trebuie plasaţi exclusiv la asistenţii maternali profesionişti, însă de cele mai multe ori, oamenii se feresc de a creşte un copil atât de mic. „Persoanele care au intrat în acest sistem preferă micuţii de peste doi, trei ani, care nu mai implică atât de multă responsabilitate. Este adevărat că nu mai trebuie schimbate scutece şi nu îi mai trezesc noaptea, dar trebuie să conştientizeze că şi cei sub doi ani au nevoie de îngrijirea şi căldura regăsite în sânul unei familii”, a mai spus Ionela Lazăr.
Sporuri peste sporuri
Venitul unui asistent maternal se ridică la 850 de lei, adică salariul minim pe economie, la care se adaugă câteva sporuri calculate tot din salariul minim pe economie: 15 la sută pentru încordare psihică foarte ridicată, 15 la sută pentru cel puţin doi copii luaţi în plasament şi încă 25 la sută pentru fiecare copil cu dizabilităţi, infectat cu HIV sau bolnav de SIDA. Pe lângă toate acestea se mai primeşte alocaţia zilnică de hrană, cuprinsă, în funcţie de vârstă, între opt lei şi 10,3 lei, alocaţia de stat, alocaţia de plasament, dar şi bani pentru nevoi personale în cazul în care copiii merg la şcoală. De menţionat este faptul că drepturile băneşti se acordă în funcţie de vârsta şi starea fiecărui copil în parte.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

4 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

4 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

4 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

4 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

4 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

4 ore ago