Administraţia publică din Toteşti poate sta liniştită atunci când va veni ora bilanţului. Cu biserici şi şcoli puse la punct, iluminat public economic, cămine culturale în proces de modernizare, drumuri asfaltate, apă şi reţea de canalizare, urmând introducerea gazului metan, lucrurile sunt în direcţia bună.
„Din bani europeni (un milion de euro) avem în implementare extinderea reţelei de canalizare în comuna Toteşti. Lucrarea e executată în proporţie de 80 la sută. De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) mai avem o extindere de canalizare (peste 900.000 de lei), ce e realizată în proporţie de 56 la sută. Există o diferenţă rămasă de pe vechea Ordonanţă 28 prin care am reuşit să demarăm primele lucrări, ce a trebuit rezolvată pentru a include toate localităţile. Suntem racordaţi la staţia de epurare de la Haţeg. Am semnat şi contractul de execuţie pentru programul investiţional european prin care vom reabilita partea de drumuri. Modernizarea iluminatului public (circa 400.000 lei) s-a finalizat, fiind o investiţie câştigată tot prin PNDL, ce a prevăzut înlocuirea vechilor lămpi cu unele noi, economice. Am mai depus prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor un proiect pentru supraveghere video în satele Toteşti şi Păclişa (20.000 de euro). Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din satul principal este în lucru, fiind prevăzută şi o recompartimentare interioară, iar lucrările pentru cel de la Reea se află în licitaţie. Totul din fonduri de la UE. Construirea unei grădiniţe cu program prelungit prin PNDL (două grupe, respectiv un total de 40 de copii) se află în procedură de ridicare în SEAP. Vor beneficia de masă zilnică şi este un obiectiv foarte aşteptat de comunitate. Ar mai fi de finalizat, pe GAL, achiziţia unui multifuncţional (84.000 de euro) ”, a precizat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.
Acesta a mai spus că pentru a veni în completarea listei de utilităţi care să asigure un maximum de confort cetăţenilor din fiecare sat aparţinător, s-a luat în calcul şi introducerea reţelei de gaz metan, prin Ordonanţa nr. 114 (1.170.000 de lei), mai ales că magistrala traversează teritoriul comunei. Totodată, la Cârneşti, din bugetul local, se va ridica o capelă ce va fi prevăzută şi cu un altar de vară, pentru ca slujbele să se oficieze în aer liber. Se intenţionează să se construiască un astfel de edificiu şi în celelalte localităţi. Cât priveşte alocările bugetare din 2019, sunt puţin mai mari decât cele din 2018, însă cofinanţările la proiecte şi cheltuielile catalogate neeligibile pentru investiţiile accesate ajung la 800.000 de lei.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…