Toteşti: colectarea taxelor şi impozitelor pe 2020, aproape de maxim

Magdalena Şerban

Cu un grad de încasare a taxelor şi impozitelor locale de aproape 97 la sută, ad­ministraţia publică din Toteşti nu are emoţii în ce priveşte colectarea dărilor pentru 2021. Mai ales că până la finele lunii martie, cei de aici beneficiază de o reducere de zece pro­cente la plata integrală.
„Chiar suntem mulţumiţi că avem în co­mună oameni de mare bun-simţ şi mora­li­tate. An de an depăşim 90 la sută, populaţia achitând în special în primul trimestru când e oferită şi acea bonificaţie. Arendele pentru pă­şunea comunală (274 de hectare conce­sio­nate) sunt încasate, la fel şi impozitele pe suprafeţele respective, deci nici la capitolul acesta nu sunt probleme. Pădurea nu ne aduce venituri, ci din ce avem (270 de hec­tare la un ocol silvic şi 340 de hectare la altul) reuşim să onorăm contractele de pază şi administrare plus necesarul de lemn de foc. E pădure tânără şi nu poate fi exploatată. Amenajamentul silvic şi cel pastoral sunt în vigoare. În total, la buget se strâng aproape 650.000 de lei anual din tot ceea ce sem­nifică impozite, închirieri etc. Vom avea de susţinut, etapizat, cheltuielile neeligibile din cadrul proiectelor investiţionale câştigate pe filieră guvernamentală şi europeană, plus cofinanţări reportate din 2020 şi ce avem pe anul curent, din pricina faptului că nu au fost bani suficienţi pentru a acoperi tot nece­sarul”, a afirmat Tiberiu Pasconi (foto), pri­marul comunei Toteşti.
La fel ca şi colegii săi, trage un semnal de alarmă asupra modului în care sunt re­cu­perate amenzile auto, nu puţine fiind cazurile când somaţiile şi înştiinţările nu rezolvă nimic pe cale amiabilă, iar de poprire pe contul de salariu sau executare silită nu poate fi vorba, acel şofer nedisciplinat neavând nimic în pro­prietate şi nici venituri la vedere. ,,Ar trebui urgentată soluţionarea unui astfel de impe­diment, aducându-ne minusuri atunci când se aplică formula de calcul bugetar pentru alocările anuale. Unde e vina noastră că nu încasăm? Oamenii nu trebuie să aibă de suferit din cauza celor care dau bir cu fugiţii şi pot circula cu maşina, liniştiţi, în con­tinuare. Pot fi luate decizii mai aspre, ca ridi­carea talonului sau a permisului până la efec­tuarea plăţii amenzii. S-a mai ajuns în instanţă şi s-a emis ca sentinţă muncă în folosul comunităţii, dar până acolo e nevoie de alte măsuri”, a mai spus primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago