Magdalena Șerban
Fie că e vorba de încasarea impozitelor, fie de demararea viitoarelor investiții, primarii hunedoreni și-au cam plănuit acțiunile pentru 2022. Cel din Totești reportează un singur of pentru anul curent, cel al recuperării amenzilor.
Cuiul din talpa administrativă
„În ciuda creșterii tuturor prețurilor, am preferat să mergem pe aceleași valori pentru taxele locale din 2022, excepție fiind indicele de la rata inflației (2,6 la sută) care trebuia aplicat, conform legii. Însă nu ne-am atins de grila de impozitare. Nu ne îmbogățim luând câțiva lei în plus de la oameni, dar pentru un cetățean de rând, poate 20 de lei, de exemplu, înseamnă banii lui de pâine. Există un ghișeu în afara sediului nostru, destinat persoanelor nevaccinate, ca să soluționăm posibilitatea de efectuare a plăților și pentru această categorie. Dările se pot achita în numerar, în rețeaua PayPall, cu cardul sau prin virament bancar. Urmează să implementăm și aplicația online, prin ghiseul.ro. În perioadele de distanțare dictate de starea de alertă sau, mai grav, de cea de urgență, să fim pregătiți. Există și persoane care ar prefera să onoreze totul doar în acest mod, fiind mai lejer și mai rapid. Totodată, am păstrat și acea bonificație de zece la sută pentru cei care plătesc până în 31 martie. Gradul de încasare pe 2021 e de aproape 93 la sută. Stăm bine, dar amenzile ne omoară cu zile, înregistrând debite în cuantum de circa patru milioane de lei. Trebuie neapărat schimbată legea, în primul rând nefiind corectă pentru nici o primărie. Trimitem înștiințări, somații, recuperăm cât se poate și de unde se poate, dar în cazul celor care nu au nimic în proprietate și nu au nici venituri, pe ce să pui popriri sau din ce să-i execuți? Îi dai în judecată, dar cine ne plătește nouă avocații? Tot noi avem de suferit material. Și ne trag în jos și la începutul fiecărui an când se stabilesc alocările, formula de calcul bugetar implicând gradul de încasare. Acum trei ani, zilnic aveam bătăi de cap cu unii care făceau negoț la negru pe la Mănăstirea Prislop. Au fost zile în care ne-au venit și 40 de procese verbale a câte o sută de lei fiecare, cuantumul amenzii. Deasta susțin că e nevoie de o nouă lege ”, afirmă Tiberiu Pasconi (foto), primarul din Totești.
Cu finanțare europeană sau guvernamentală
Dincolo de aspectele negative, vin și vești îmbucurătoare, dinspre investiții. Pentru anul nu demult început s-au planificat mai multe proiecte care să ia calea materializării, printre ele numărându-se modernizarea drumurilor de interes local (asfaltare, rigole de scurgere, trotuare) prin Programul Național Anghel Salygni, eficientizarea energetică a școlii din Cârnești și a dispensarului uman (pe fonduri de mediu) și înființare rețele de distribuție gaze naturale. Sala de sport din Totești e în procedură de licitație la Compania Națională de Investiții (CNI). ,, Sunt mult mai multe și vor fi și altele, imediat ce ni se vor deschide noi portițe de finanțare. Merg pe principiul că orice ban atras este o șansă în plus să realizăm ceea ce ne-am propus. Să avem un an mai rodnic și mai sănătos ca precedenții. Doamne ajută”, a spus edilul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…