Magdalena Șerban
Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale, pentru a proteja apele din zonă de poluarea cu nitrați. Primăriile au șansa să construiască platforme comunale, totul cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă nu mulți edili au subscris demersului. Conducerea publică din Totești a accesat finanțare pentru a realiza un astfel sistem integrat.
Pentru toată lumea
Toți primarii cunosc dificultățile pe care le au micii fermieri și gospodarii care cresc animale în curțile lor, legate de asigurarea condițiilor minime de gospodărire a bălegarului. Mai exact de stocarea acestuia pe platforme care să nu permită ca scurgerile să se infiltreze în pânza freatică și, de acolo, direct în fântâni. Astfel, printr-un regim centralizat pot să-i scutească pe fermieri de a cheltui bani cu propriile lor capacități de depozitare. Un alt avantaj e că pentru cei care sunt înscriși la APIA și AFIR, predarea gunoiului de grajd la platforma comunală îi va ajuta să demonstreze faptul că sunt conformi în ceea ce privește cerințele celor două instituții vis-a-vis de stocarea acestuia. „Am depus proiect prin PNRR și așteptăm să vedem rezultatul, fiind în evaluare. Ca spațiu, am ales o suprafață de 12.464 de metri din domeniul public, la 780 de metri depărtare de ultima locație. Deși legea prevede doar 500 de metri distanță, am optat pentru mai mult. La ora actuală, unii localnici au deja platforme construite în baza unor programe câștigate din fonduri europene, ele vizând tinerii fermieri. Au și platforme autorizate în acest sens, dar platforma comunală va deservi pe toată lumea. Vrem să venim în sprijinul tuturor”, a transmis Tiberiu Păsconi (foto), primarul din Totești.
O șansă
Reamintim că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus la dispozițe apelul de proiecte “Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I2, Subinvestiția I.2.A-B, din PNRR, obiectivul fiind acela de gestionare sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați. Finanțarea se câștigă în limita bugetului maxim eligibil prealocat (228.300.000 de euro, echivalentul a 1.119.925.650 de lei). Rata acordată prin PNRR este de 100 la sută. Valoarea maximă eligibilă e de 1.000.000 euro/ platformă comunală nou înființată, respectiv 500.000 euro/ platformă comunală modernizată. Au fost concepute 4 proiecte-tip de platforme comunale si 6 proiecte-tip de platforme individuale, pe baza cărora se va putea realiza, direct de către beneficiari, configurarea sistemului comunal integrat, conform specificului și necesităților locale.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…