Toteştiul are propriul Moş Crãciun
Magdalena Şerban
Cu pachete, voie bună şi urări alese. Aşa se opreşte Moşu’ prin comuna Toteşti. Iar copiii îl aşteaptă cu poezii şi emoţii. Peste 100 de suflete curate care îşi vor putea depăna, peste ani, frumoase amintiri din vremea Crăciunului 2010.
Serbări la şcoli şi grădiniţe
„După cum este datina, fiecare unitate de învăţământ organizează, în cinstea sfintelor sărbători, câte o serbare. Se cântă colinde, se urează şi se dedică fiecare scenariu Naşterii lui Iisus. Ne putem alătura, şi în acest an, la ceea ce este de mare preţ pentru noi, bucuria copiilor. Administraţia locală a făcut tot posibilul ca fiecare copil să primească, câte un pachet. Pentru ei, fiecare astfel de gest cântăreşte mult. Totodată, pentru a fi în ton cu aceste clipe minunate de sărbătoare, iluminatul public a fost şi el adaptat la spiritul Crăciunului”, spune Tiberiu Pasconi (foto), edilul-şef al comunei Toteşti.
În 2011 se culeg roadele
Proiecte multe anul are. Cam aşa s-ar putea defini 2011 pentru comunitatea din Toteşti. „Am reuşit să finalizăm asfaltarea în satele Cârneşti şi Păclişa. Modernizarea infrastructurii continuă să se afle pe lista noastră de piorităţi. În ceea ce priveşte proiectele, am depus pe fonduri de mediu, documentaţia pentru înfiinţarea unui parc în Păclişa. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 700.000 de lei, dintre care, cofinanţarea (din partea noastră) este de 2 la sută şi presupune, pe lângă spaţiu de joacă pentru cei mici, bănci, vegetaţie, şi alte dotări menite să contribuie la o frumoasă petrecere a timpului liber, pentru toţi cei care îi vor trece pragul. De asemenea, când va apărea ghidul solicitantului, în forma finală, avem în vedere depunerea proiectului întocmit pe Măsura 125A, în valoare de 1.000.000 de euro, pentru drumuri de exploataţii agricole. Este vorba de 12,5 km de drumuri din toate satele comunei. Mai vreau să subliniez existenţa a încă unui proiect, de data aceasta pentru amenajarea unei săli de sport în satul-centru de comună. Este depus, declarat eligibil şi îşi aşteaptă finanţarea. Tot depus, declarat eligibil şi cu aşteptare de finanţare mai este un proiect de înfiinţare a unui parc de panouri fotovoltaice, intitulat „Îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic prin construcţia unei centrale fotovoltaice”, ce va avea o suprafaţă de trei hectare. Este în colaborare cu consiliile locale din zonă şi scopul acestuia este de a produce energia electrică necesară pentru consumul propriu al unităţilor administrativ-teritoriale”, mai precizează primarul Tiberiu Pasconi.