Adriana Năstase
În urma operațiunilor desfășurate de pompieri, nivelul apei în Lacul Tăul Mare, din Roșia Montană, a scăzut cu peste 5 metri recomandați. Este nivelul minim recomandat de specialiști, precizează ISU Alba.
Au scăzut nivelul apei
„După mai bine de 6 zile de muncă neîntreruptă, în condiții foarte dificile, s-a reușit scăderea cotei lacului de acumulare cu peste 5 metri recomandați de specialiști. Munca asiduă a tuturor celor implicați nu a fost în zadar, astfel că locuitorii din Roșia Montană s-au putut întoarce la casele lor în siguranță”, a anunțat ISU Alba.
Primarul comunei Roșia Montană a semnalat, în urmă cu o săptămână, o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Ca urmare, autoritățile au emis mai multe mesaje RO-Alert. Fisura în barajul lacului Tăul Mare, din Roșia Montană, este, practic, bomboana pe colivă pusă la înmormântarea localității. Decizia aberantă de a o include în patrimoniul UNESCO, luată acum mai bine de un an, a blocat orice demers pentru reabilitarea drumurilor și pentru transformarea acesteia într-un oraș turistic. Astfel că în comună au mai rămas doar cei săraci lipiți, care trăiesc din ajutoare sociale, și pensionarii, o ultimă redută a rezistenței, care riscă să fie măturată de ape.
De mărimea unui capac de canal
„A apărut o breșă, o gaură, în barajul iazului. Acest iaz a fost construit acum peste 100 de ani, în vederea folosirii apei care se acumula în acel iaz pentru procesarea zăcământului aurifer. Acum însă, iazul, aflat în administrarea localității Roșia Montană, este folosit doar din punct de vedere piscicol, adică se practica pescuitul sportiv. Barajul beneficiază de un zid de piatră uscată sub formă trapezoidală, iar la baza lui este un tunel, în care este introdusă o conductă care avea rolul de a asigura golirea apei. În bolta aceea de la galerie a apărut o crăpătură, s-a surpat pământul și, undeva la 5 metri, la intrare în galeria de 150 de metri, care face parte din baza de jos a lacului, suspiciunea este că acel pietriș a produs acea gropiță care se vede la suprafață, în condițiile în care barajul are o înălțime de 18-20 de metri. Aici este teama, dacă ac ele mișcări au fost numai pe orizontal sau sunt și pe vertical, care pot ajunge pe partea cu apă a lacului. De aceea s-a luat decizia scăderii de urgență a debitului. Breșa creată este în partea de aval a lacului și nu este apă în ea. Astfel că măsurile care s-au luat sunt doar măsuri de precauție”, a declarat Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană.
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe directorul general al societății Deva Gold, ing. Nicolae Stanca (foto), unul dintre cei mai mari specialiști în domeniul mineritului, ce crede că s-a putut întâmpla la Roșia Montană?
„Prima dată când am aflat știrea, am crezut că e vorba de iazul mare, dar e bine că nu fost așa. A fost vorba de lacul de acumulare. El are ziduri de sprijin pe laterale. Lacul este de zeci de ani, un lac de acumulare pentru alimentarea cu apă și pentru apa industrială. În față, există o Țeavă de preaplin, care probabil că s-a colmatat, de unde problema apărută. Fiind o vară secetoasă, pământul de acolo a crăpat. Apoi, au venit ploile și, astfel,
s-a produs o gaură de diametrul unui capac de canal. Totul e să lași apa să curgă. Pericolul ar fi fost dacă s-ar fi produs fisura în iazul mare”, a declarat ing. Nicolae Stanca, directorul general al SC Deva Gold S.A.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…