Categories: Actualitate

„Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching” la Liceul “Teglaş Gabor”. Eveniment extins la nivel internaţional

Natalia Bumbac

Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva a găzduit în perioada 9 – 13 februarie, a cincea ediţie a evenimentului „Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching”. Este vorba de un proiect iniţiat de liceul devean în parteneriat cu Grădiniţa „Floare de Colţ” din Brad, Grădiniţa cu program prelungit Nr. 7 şi Grădiniţa Colegiului Naţional „Decebal”, ambele din Deva, Grădiniţa „Dumbrava Minunată” din Hunedoara, Grădiniţa „I. D. Sârbu” din Petrila şi două unităţi şcolare din Szarvas – Ungaria.

Proiectul este înscris în Calendarul Activităţilor Extraşcolare Naţionale (CAEN) şi a fost extins la nivel naţional pentru a populariza tradiţia organizării carnavalului, atât de îndrăgită de copii. Evenimentul se adresează preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar, dar şi dascălilor preocupaţi de dezvoltarea calităţilor artistice ale copiilor.

Peste 1.000 de lucrări confecţionate de copii
Principalele puncte de pe agenda evenimentului găzduit de liceul devean „Teglas Gabor” au fost expoziţia de lucrări artistico-plastice realizate de copii din toată ţara şi spectacolul de vineri, 13 februarie, la care au participat 12 echipe de copii de la mai multe instituţii şcolare din judeţ. Expoziţia a cuprins 1.000 de lucrări, fotografii, desene sau diferite obiecte confecţionate de preşcolari şi elevi din clasele primare care au redat atmosfera carnavalului. „Cele aproape 1.000 de lucrări au fost primite din aproape toate zonele geografice ale ţării, cum ar fi Ardeal, Banat, Muntenia, Moldova sau Oltenia. Anul acesta avem expuse lucrări de la copii din 22 de judeţe şi considerăm că este o modalitate foarte bună prin care ei să-şi exprime abilităţile artistice, potenţialul creativ, dar şi originalitatea”, a afirmat profesoara Gisella Mazilu, coordonatorul proiectului.

Toţi copiii au fost premiaţi
Momentul cel mai aşteptat de copii a fost spectacolul de carnaval la care fiecare grup, din cele 12 participante, a prezentat un număr artistic. Sala de spectacole de la Liceul „Teglas Gabor” a fost inundată de micuţii echipaţi în costume colorate, potrivite pentru eveniment, care au dansat şi au cântat într-un adevărat spirit al sărbătorii. „Atunci când am iniţiat acest proiect ne-am propus să le oferim copiilor şi o altfel de modalitate de a-şi petrece timpul liber, decât aceea de a sta în faţa calculatorului. Copiii sunt implicaţi alături de profesori în confecţionarea lucrărilor, învaţă să cânte, să danseze, află despre tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Scopul proiectului este să le oferim o şansă în plus copiilor să-şi manifeste calităţile artistice şi să socializeze cu alţi colegi de la alte unităţi şcolare”, a  adăugat profesoara Gisella Mazilu. La finalul spectacolului, toate echipele participante au fost premiate, iar fiecare copil a primit în dar câte un pachet de dulciuri. Carnavalul este o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, sărbătorită la mai multe popoare şi se organizează în perioada dintre Bobotează şi începutul Postului de dinaintea Sărbătorii de Paşti.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago