Tradiții și obiceiuri de Paște într-o Românie ECO, ediția a II-a, la Liceul Teoretic ,,Ion Constantin Brătianu” din Hațeg
Pe-un picior de plai/ Pe-o gură de rai, la răscruce de drumuri și în locul în care istoria se împletește cu tradițiile și cu obiceiurile străvechi, ziua de 16 aprilie 2026 va marca un eveniment important, aflat la a doua ediție. În această zi, se va desfășura, la Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu” din Hațeg, Concursul județean „Tradiții și obiceiuri de Paște într-o Românie ECO”, înscris în CPEEJ 2025, domeniul cultural artistic-folclor, tradiții, obiceiuri, poziția 9.
Patru secțiuni
Competiția se adresează elevilor din clasele IX-XII, care urmează studiile în cadrul învățământului liceal și profesional și care vor avea posibilitatea de a-și valorifica creativitatea, talentul culinar sau capacitatea de a lucra în cadrul unei echipe.
Pentru participarea în cadrul concursului, există patru secțiuni obligatorii: Gastronomie, Folclor, Eco-design și Imagini grăitoare-filmuleț de prezentare a regiunii, în cadrul cărora concurenții vor respecta tradițiile zonei pe care au ales să o reprezinte.
Înscrierile se realizează în perioada 14-27 martie, iar mai multe informații pot fi găsite pe pagina web a liceului sau pe Forumul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, la secțiunea Concurs judeţean de proiecte educative. Anul trecut, pe lângă echipele de la liceul-gazdă, au participat următoarele instituții de învățământ din județ, care s-au întrecut de-a dreptul în cadrul competiției de la Hațeg, astfel încât juriului i-a revenit o misiune extrem de grea. Au fost prezente alături de noi: Colegiul Economic „Hermes” Petroșani; Liceul Tehnologic Lupeni; Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie; Liceul Tehnologic „Crișan” Crișcior, iar fiecare echipă a fost coordonată de cadre didactice cu experiență în domeniul vizat în concurs. Anul acesta, sperăm ca numărul echipelor ce vor trece pragul liceului nostru să crească, întrucât participarea elevilor la prima ediție a concursului a creat un interes deosebit și pentru ceilalți elevi, înțelegând astfel importanța activităților extrașcolare în formarea lor ca persoane. (B.T.)