Mai multe explozii s-au produs sâmbătă seara, 26 august, la o stație GPL situată pe DN1A, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița. Un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne arată că doi oameni au murit și 57 au fost grav răniți. Un număr de 39 de pompieri se numără printre victimele rănite, 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia.
Transportați în străinătate
Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.
Patru dintre victime au fost transportate cu aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, la unități sanitare din Bruxelles și Milano pentru a primi îngrijiri medicale. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, după cum a declarat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că societatea comercială, la al cărui sediu s-au produs exploziile, nu avea avize sau autorizație de funcționare.
Șeful INSEMEX: A doua explozie ar fi fost evitată dacă se respectau legile
Cea de-a doua explozie de la Crevedia putea fi evitată, dacă se respecta legea, a precizat șeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman. De asemenea, acesta a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.
„Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se ştie dacă e o staţie de încărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, aşteptăm să fim solicitaţi pentru a face cercetarea la faţa locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi 24, sâmbătă seară. Găman a precizat că cea de-a doua explozie putea fi evitată, dacă se respecta legea. „Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o expertiză tehnică în sine”, a spus Găman.
Apel pentru donare de sânge
Un număr de 25 centre de transfuzie sanguină au funcționat și ieri, printre care și la Deva, după un program special, în urma exploziilor de la Crevedia. „În urma evenimentului tragic de la Crevedia este nevoie urgentă de sânge pentru cei răniți, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara face un apel la donare de sânge către toți colegii pompieri, dar rugămintea este adresată, în același timp, tuturor hunedorenilor. Celor care doresc să doneze sânge și, astfel, să se alăture eforturilor medicilor de a-i salva pe salvatori, le mulțumim de pe acum și îi informăm că sunt așteptați la Centrele de Transfuzie Sanguină din Deva, Hunedoara și Petroșani, astăzi, până la ora 12.00, dar și în zilele următoare. Pot face acest gest donatori din toate grupele de sânge: 0, A, B sau AB. Gândurile noastre, ale pompierilor hunedoreni, sunt îndreptate către toți cei care se află în suferință, în urma tragicului eveniment”, anunță cei de la ISU Hunedoara.
Cere demiterea lui Raed Arafat
Senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă cere, după exploziile de la Crevedia, demiterea secretarului de stat Raed Arafat. „Trăim o tragedie repetată: evenimentele tragice de la Crevedia ne aduc aminte de tragedia din clubul Colectiv, în ciuda promisiunilor anterioare de a îmbunătăți gestionarea situațiilor de urgență. În acest caz, ca și în altele similare, există o responsabilitate a gestionării: Raed Arafat are responsabilitatea directă pentru gestionarea situațiilor de urgență și a eșuat în prevenirea tragediilor și în asigurarea siguranței cetățenilor. Raed Arafat a demonstrat incompetență în protecția cetățenilor, iar incapacitatea sa de a dezvolta strategii eficiente pentru protejarea cetățenilor în situații de urgență reprezintă o gravă neglijență. Răspunsul la tragediile recente a fost deficitar și nu a fost adecvat pentru prevenirea pierderilor umane. Siguranța românilor este prioritatea S.O.S. România, iar demiterea lui Arafat este crucială pentru a ne asigura că România are un responsabil competent și angajat în gestionarea situațiilor de urgență”, a spus senatoarea.
Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor. (A.N.)
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…