Politica si administratie

Traiul pe datorie la români

Cunoaşteţi sintagma „datorie pe caiet”? Din păcate, acest mod de creditare este extrem de răspândit astăzi, în mediul rural şi în cartierele sărace din urban, în România. În absenţa disponibilităţilor financiare, pentru asigurarea traiului zilnic, cetăţenii apelează la bunăvoinţa comercianţilor locali, care le vând pe datorie cele necesare subzistenţei. Iar atunci când vine leafa, pensia sau indemnizaţia socială, o parte din datorie se stinge, nu toată, şi se începe o nouă filă a caietului, în care se trec noile datorii. Din punctul meu de vedere, acest acord tacit între cetăţenii săraci şi comercianţi este expresia spiralei sărăciei din care mulţi români nu ştiu când şi dacă vor mai ieşi vreodată.
Din păcate, traiul pe datorie nu este doar o caracteristică locală, sau individuală, ci a devenit un mod endemic de a guverna al PSD, care împrumută săptămânal miliarde de lei, la dobânzi tot mai mari, pentru un singur obiectiv, electoral – consumul imediat. Interesul pentru investiţiile aducătoare de nivel de trai ridicat, sustenabil, consolidat pe termen lung, este inexistent! După ei, potopul! Aşa se face că România a ajuns în Guvernarea Ponta, potrivit rapoartelor Curţii de Conturi, să acumuleze un stoc suplimentar al datoriei publice de peste 100 miliarde lei. Şi, ca şi când asta nu ar îndeajuns plătim anual dobânzi în sarcina datoriei publice de peste 10 miliarde de lei. Ce a construit Ponta în 4 ani de guvernare? Mai nimic, cum bine se ştie!
Încă de la învestitura Guvernului Grindeanu, urmărim cu  atenţie modul în care Ministerul Finanţelor Publice gâfâie în efortul său de a asigura plata la timp a pensiilor şi salariilor. Despre investiţii publice, nici poveste! Nu cred că vom vedea nici o investiţie majoră sub Guvernare PSD, pentru că asta nu prea le stă în caracter! Guvernul Grindeanu  s-a împrumutat în primele 3 luni şi jumătate din acest an  4,7 miliarde de euro, echivalentul a 21 de miliarde de lei. În mod firesc, deja, pieţele penalizează sarabanda guvernamentală şi acordă împrumuturi la dobânzi aproape duble faţă de anul trecut. Oare la cât vor ajunge cheltuielile cu dobânzile în anul 2017 şi, mai ales, în anii viitori? Cu siguranţă peste 12 miliarde lei, adică mult mai mult decât are alocat anual bugetul Ministerului Educaţiei!
Responsabilitatea faţă de ţară, faţă de generaţiile următoare, este pulverizată, acum, de guvernarea PSD. După ei, potopul!
Iar rostul nostru, al celor care lucrăm în politică, ca şi preocuparea majoră a acelora care influenţează, într-un fel structura puterii rezultată din vot, chiar şi a electoratului, în sine, ar trebui să fie soarta ţării pe termen lung, nu doar avantajele materiale sau electorale de moment. Pe toţi ar trebui să ne chinuie gândul la răspunsurile pe care va trebui să le dăm copiilor şi nepoţilor noştri, peste ani de zile, atunci când ne vor întreba cum a ajuns România îndatorată cu sute de miliarde… Ce  le vom răspunde când  vor întreba ce am făcut noi cu aceşti bani? Pe ce s-au cheltuit? Ce s-a construit din ei? Ce a rămas din urma acestor împrumuturi şi a sutelor de miliarde plătite pe dobânzi? Le vom putea spune senini: „noi am împrumutat, plăteşte tu, copile!” ? Mi-e teamă că nici măcar argumentele că nu ai fost în partidul care a comis astfel de grozăvii, sau acela că nu ai făcut deloc politică, nu vor fi suficiente, la judecata generaţiilor viitoare!
Şi, din păcate, disciplina bugetară şi sustenabilitatea îndatorării sunt adversarii cei mai mari ai PSD, iar expunerea la riscuri pe care o face Grindeanu astăzi, o plătim deja prin dobânzi şi o vom plăti cu vârf şi îndesat în viitorul apropiat.
Dacă ar avea un mimumum de onestitate politică, politicienii  care susţin guvernarea PSD-ALDE ar trebui să le spună oamenilor că Guvernul nu împarte prosperitatea generată astăzi de economie, ci împarte bani mulţi luaţi cu împrumut, pe care nu domnul Dragnea sau domnul Grindeanu îi vor da înapoi, ci tot cetăţenii României! Inclusiv cetăţenii nenăscuţi încă…
Iar pentru că politicienilor din arcul guvernamental le lipseşte sinceritatea, îmi fac datoria de senator liberal, de politician de opoziţie, să-i informez pe români că acest Executiv guvernează ţara condamnând poporul român  să trăiască pe datorie, „pe caiet”, acum, dar şi o lungă perioadă de timp după ce Grindeanu va deveni o amintire!

Carmen Eleonora Hărău, senator PNL de Hunedoara

5 comentarii la „Traiul pe datorie la români

  • E ușor să vorbești, plimbându-te în mercedes-benz și având se pare contracte pe bani publici, dar nu uita că ai fost în PSD și acum ești colegă de partid cu PDL-iștii lui Băsescu care au distrus viețile a milioane de români. În județul Hunedoara PNL-ul lui Moloț a fost la putere din 2004 și se vede ce dezastru a lăsat. Parlamentar ai ajuns prin redistribuire pentru că nu te-au votat nici cei din colegiu tău. Mai ușor cu ipocrizia.

  • Poate ar trebui sa mai lucrezi la salariile angajatilor tai si atunci va disparea sau se va diminua TRAIUL pe DATORIE .
    Si Nu mai vorbi aiurea, ati pus judetul pe butuci cu monopolul vostru (vezi si MOLOT zis PURCEL) .Deci mai usor cu ipocrizia doamna’

  • De PSD mi-e greata, de PNL mi-e scarba.
    Ce sa alegi intre Ho-ti si Ho-malai ?

    „Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.” Ps. 11 , vers.8 (Biblia Ortodoxa)
    sau
    „Aia hoti, astia hoti, mama lor la toti.”

  • Greata si scarba e putin zis atunci cand „subiectul” apare in public !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura