Categories: ComunitateFlash

Transporturile de lemn, monitorizate pe smartphone

Toate transporturile de lemn din România vor fi monitorizate printr-un sistem care foloseşte tehnologia modernă, bazată pe utilizarea telefoanelor inteligente şi emiterea unui cod unic ce va fi înscris pe avizele de însoţire a mărfii, a declarat ieri, la Deva, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană.

Softul, instalat gratuit
Doina Pană a explicat că transportatorii îşi vor instala pe smartphone o aplicaţie care va permite să se cunoască drumul pe care îl face un copac din pădure până la procesatorul final. Sistemul este o premieră în domeniu şi s-a implementat deja în faza pilot în judeţele Sibiu, Alba şi Argeş. Ministrul a explicat că de miercuri sistemul va intra în aceeaşi procedură şi în judeţele Caraş-Severin, Bihor şi Vâlcea. Vor urma judeţele Suceava, Vrancea şi Covasna, pentru ca din data de 8 octombrie, noul sistem de monitorizare să devină obligatoriu în toată ţara. Ministrul Doina Pană a afirmat că această modalitate de urmărire a transporturilor de lemn implică, din partea agenţilor economici, achiziţia de smartphone-uri pe care ministerul de resort va instala gratuit softul aferent.

Amenzi de până la 10.000 de lei  
„În momentul în care pleacă transportul din pădure, trebuie accesat softul respectiv, care generează un cod unic – adică o combinaţie unică de cifre, împreună cu ora, minutul şi secunda când s-a emis codul – pe care trebuie să-l treacă pe avizul de însoţire a mărfii. Ca să ştiu sigur (…) că a accesat sistemul şi are pe aviz acest cod unic, nu poate intra lemnul în depozit până când cei de la depozit accesează şi ei sistemul informatic şi verifică dacă e real codul unic”, a explicat Doina Pană. În cazul în care în pădure nu este semnal, sistemul generează un cod pe care transportatorul îl trece pe avizul de însoţire a mărfii. Când maşina care transportă lemnul ajunge în zona de semnal, pe principiul SMS-ului, se emite un cod unic ce va fi trecut de transportator pe aviz, urmând ca acesta să fie verificat la intrarea în depozit.
Transportatorii care nu se conformează noilor dispoziţii, riscă amenzi până la 10.000 de lei şi confiscarea mărfii. (Sorin Blada, AGERSPRES)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • macar daca s-ar oprii jaful national de lemn din 1989 incoace!
    cum facem sa scoate strainii din Romania, caci fratilor, lemnul nostru merge afara si ii imbogateste pe acesti straini.Cand se opreste furtul de lemn din Romania? va mai continua alti 25 de ani?de ce nu se i-au masuri dure?si sa faca puscarie toti cei care au furat in ultimii 25 de ani lemnul Romanesc, fara sa planteze inapoi nimic!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

23 de ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

23 de ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

23 de ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

23 de ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

23 de ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

23 de ore ago