Trasee de cicloturism în Ţara Haţegului
Un sport care are foarte mulţi amatori este pe cale să se dezvolte la poalele Retezatului, în zona Ţării Haţegului, mai exact. Traseele ce pot fi parcurse de pasionaţii de mountain bike sunt pentru mulţi necunoscute, însă în curând, vor fi oficializate cu indicatoare special concepute.
Panourile informative sunt gata
Actul normativ în urma căruia mai multe trasee destinate pasionaţilor de ciclism vor fi bine stabilite, marcate cu indicatoare şi vor putea fi folosite fără restricţii se află încă pe masa de lucru a Guvernului. Odată apărut în Monitorul Oficial, de implementarea proiectului se va ocupa Asociaţia de Ecoturism din România. ONG-ul deja a realizat experimental câteva panouri pe care sunt trecute trasee ce pot fi făcute cu bicicleta în zona Retezatului. Pe panouri sunt trecute informaţii preţioase, cum ar fi gradul de dificultate, timpul necesar parcurgerii lui, diferenţa de nivel, dar şi aşezările prin care trece turistul. Un exemplu este şi traseul de cicloturism prin satele de la poalele Retezatului şi cu o durată de trei ore. Traseul este o buclă iar ciclistul pleacă din Sălaşu de Sus, trece prin Bărăştii Haţegului-Săcel-Sâmpetru-Sibişel-Ohaba Sibişel-Nucşoara- Mălăieşti, pentru a se întoarce la punctul de plecare. Proiectul de marcare, dar şi de amenajare a traseelor este intitulat „La pedale şi Pagaie – Ecoturism în Retezat-Ţara Haţegului şi în Delta Dunării pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi conservarea biodiversităţii”, şi are finanţare externă.
Oferte specifice de ecoturism
Proiectul urmăreşte dezvoltarea unor oferte specifice de ecoturism (cicloturism şi mersul cu barca la vâsle), ca alternative la mersul cu motor în interiorul celor două destinaţii (Destinaţia 1: Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Haţegului – Parcul Naţional Retezat şi Destinaţia 2: nord-estul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării), prin crearea a cel puţin cinci trasee de cicloturism în Ţara Haţegului
şi minimum cinci trasee de bărci cu vâsle în Delta Dunării, care să fie suportul pentru un model de dezvoltare durabilă în zone cu arii protejate şi creşterea beneficiilor economice către comunităţile locale. El mai are ca scop creşterea capacităţii reţelelor locale de servicii şi a asociaţiilor locale de a gestiona cunoştinţele necesare derulării activităţilor de ecoturism cu impact pozitiv asupra biodiversităţii şi de a implementa bune practici în ecoturism şi conservarea naturii.
Uhuuuuu o veste buna pentru pasionatii de cicloturism… Care mai este stadiul lucrarilor?