Actualitate

Trasee de vizitare aprobate pentru Ansamblul Istoric Mina Petrila

Adriana Năstase

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a aprobat, ieri, un regulament de vizitare al Ansamblului Istoric Mina Petrila, obiectiv cultural creat în perimetrul fostei mine de cărbune din localitate, astfel că acesta poate fi integrat într-un circuit turistic şi cultural care include mai multe puncte de reper.

Două trasee
„Pentru că ne do­rim ca vizitarea An­sam­­blului Istoric Mina Petrila să se desfăşoare în si­gu­ranţă, colegii mei au elaborat un Re­gu­la­ment de vizitare care va intra în vigoare du­pă votul de astăzi (n.r.-joi, 11 mai). Au fost sta­bi­lite două trasee de vi­zitare şi pro­gramul de vizitare. (…) De altfel, Ansam­blul Istoric Mina Petrila este una dintre locaţiile în care se va desfăşura Festivalul Opera Nights 2023″, a declarat preşe­din­tele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), la fi­nalul unei şedinţe a instituţiei adminis­tra­tive. Potrivit regulamentului adoptat de consilierii ju­de­ţeni, traseul 1 din cadrul Ansamblului Istoric Mina Petrila include Monumentul Minerului, mina şcoală, sala de apel a minerilor, Casa Pompadou – fosta sală a compresoarelor, Muzeul Salvatorului Mineri. Cel de-al doilea traseu, include pu­ţurile de extracţie – Puţul Centru şi Puţul cu Schip, ateliere, Galeria Deak, fosta staţie de ventilatoare a Minei Petrila.

Cea mai adâncă
Programul de vizitare a fost stabilit între orele 9,00 – 17,00, în perioada 1 aprilie – 30 octombrie, şi 10,00 – 15,00, în perioada 1 noiembrie – 30 martie. Ansamblul Istoric Mina Petrila include o suprafaţă de 163.885 metri pătraţi de teren şi 28 de clădiri, dintre care au fost clasate în Lista monumentelor istorice Mina Deak, atelierele mecanice, Puţul Nou cu Schip, Puţul Centru, Pre­pa­raţia veche de cărbune, clădirea compre­soarelor şi termocentrala cu coşul de fum.
În ianuarie 2022, CJ Hunedoara a aprobat cumpărarea mai multor imobile înscrise pe Lista monumentelor istorice situate în perimetrul fostei Mine Petrila, cu scopul introducerii acestora într-un circuit turistic, după modelul altor exploatări miniere în­chise din Europa. Mina Petrila a fost înfiin­ţată în anul 1859, fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, cu galerii care coboară până la 1.000 de metri sub pământ. Exploatarea minieră a fost închisă în anul 2015, pe 30 octombrie 2015 fiind extrasă ultima tonă de cărbune.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura