Traseele de creastă atrag turiştii în Parâng
Lacul Mija, din Masivul Parâng, este o destinaţie turistică greu de refuzat pentru iubitorii drumeţiilor montane.
Peste 40 de lacuri glaciare
Preferat în general pe timp de iarnă, datorită pârtiilor de schi, Masivul Parâng devine de la un an la altul o atracţie turistică şi pe timp de vară, mai ales pentru iubitorii drumeţiilor montane. Aşa se face că numărul turiştilor care ajung în munte pe timpul verii este de luat în considerare, iar potenţialul zonei şi pe timp de vară începe să fie pus în valoare de responsabilii staţiunii.
Lacurile, majoritatea de origine glaciară, sunt vizate de turişti, iar în Parâng sunt nu mai puţin de 22 de lacuri importante, la care se adaugă alte 18 mai mici. Unul dintre ele este şi Lacul Mija, cu o suprafaţă de 1,12 ha, având 8,3 m adâncime. Este situat la o altitudine de 2.148 m, fiind considerat lacul cu aşezarea cea mai înaltă din Munţii Parâng. Poate chiar altitudinea şi peisajul până să ajungi la el atrage turiştii, însă este cert că la fiecare sfârşit de săptămână, pe poteca ce şerpuieşte pe coamă întâlneşti zeci de persoane, de la copii la adulţi şi chiar la persoane de vârsta a treia, ce vor să vadă minunăţia. Drumul este destul de anevoios, dar oamenii spun că merită efortul de Numai cu echipament corespunzător
a vedea măcar o dată în viaţă „Perla Parângului”, cum este supranumit lacul Mija.
Intrarea în traseu se află la poalele Parângului Mic, unde a fost amplasată o tăbliţă cu traseele ce pornesc de acolo şi timpul aferent lor. Cei care aleg propunerea noastră ar mai trebui să ştie că muntele este înşelător şi chiar dacă afară soarele străluceşte pe cer, este obligatoriu să se echipeze astfel ca o ploaie venită din senin să nu le strice drumeţia. Totodată, înainte de a pleca pe traseu, este recomandat să lăsaţi vorbă la cabanieri, salvamontişti sau jandarmii montani, pentru ca, în caz de nevoie, echipele de salvare să ajungă rapid la dumneavoastră.