Actualitate

Trei dintre „spionii din dormitor“ şi-au recunoscut vinovăţia

Cristina Ghenea

Trei dintre inculpaţii din dosarul spionilor din dormitor şi-au recunoscut faptele în faţa instanţei şi au cerut să fie judecaţi doar în baza probelor strânse de procurori în timpul fazei de urmărire penală. Liderul reţelei, însă, hunedoreanul Nicolae Dan Oproiu, susţine în continuare că este nevinovat.

Vor fi judecaţi separat
Este vorba despre dosarul de siguranţă naţională, în care 43 de persoane au fost trimise în judecată pentru folosirea ilegală a unui soft de interceptare a convorbirilor telefonice şi a mesajelor scrise. La ultimul termen de judecată din dosar, Eduard Cătălin Bănică, Adrian Aurel Puică şi Marian Doru au recunoscut săvârşirea faptelor şi încălcarea Legii siguranţei naţionale a României. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, cei trei au fost din nou audiaţi, iar magistraţii au decis disjungerea dosarului, astfel că aceştia vor fi judecaţi separat de restul inculpaţilor. „Următorul termen de judecată în cazul celor trei a fost stabilit pentru data de 1 iunie, în timp ce în dosarul principal, următorul termen va fi în 14 iunie“, a mai precizat Cosmin Muntean.

Îşi spionau soţiile şi angajaţii
Potrivit anchetatorilor, „pionul“ principal al întregii afaceri era Nicolae Dan Oproiu, din Orăştie. Acesta a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei de Internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale. Rechizitoriul arată că Eduard Cătălin Bănică a cumpărat de la Oproiu varianta softului „ProX”, pe care l-a instalat pe un telefon care a fost în posesia unui angajat, apoi la fiul său. Aceeaşi variantă a fost cumpărată, tot de la Oproiu, şi de Marian Doru, care a instalat softul pe telefonul unei angajate de la societatea lui. În schimb, Adrian Aurel Puică a optat pentru varianta softului „Light” şi l-a instalat pe telefonul soţiei sale.

Anchetă de gradul zero
Gruparea a fost anihilată în iunie 2010, în urma efectuării a 53 de percheziţii domiciliare în mai multe localităţi din ţară. Pentru destructurarea reţelei, trei investigatori sub acoperire, din cadrul DIICOT, au primit  avizul de la judecător, pentru a achiziţiona un program informatic de interceptare. Nicolae Dan Oproiu a căzut uşor în plasa acestora şi le-a vândut mai multe licenţe compatibile cu telefoane ca Nokia, Samsung şi Blackberry Curve, la preţuri cuprinse între 550 şi 1.700 de lei. Şi pentru că acest tip de infracţiune este încadrat în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională, ancheta procurorilor a fost considerată una de gradul zero. La începutul lui noiembrie 2011, Oproiu a fost trimis în judecată, alături de alţi 42 de inculpaţi – magistraţi, avocaţi şi oameni de afaceri. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă între trei şi 12 ani de închisoare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura