Categories: Comunitate

Trei primari hunedoreni fac retrospectiva la final de an

Magdalena Şerban

Majoritatea primarilor hunedoreni fac retrospectiva anului ce urmează să se încheie. Cu toate că există tentaţia să se creadă că a fost unul greoi şi fără satisfacţii, totuşi, lucrurile se schimbă când vine vorba de proiecte câştigate din fonduri europene sau cu finanţare de la Guvern.

La Gurasada se aşteaptă roadele în 2018
„Înainte de a aduce în discuţie partea administrativă, vreau să menţionez că vom da pachete de sărbători şi în acest an. De la nou-născuţi şi până la cei de clasa a VIII-a, cu toţii vor primi mici atenţii. Se va organiza serbare la şcoala din Câmpuri Surduc şi la căminul cultural din Gurasada. Vreau să-i informez pe consăteni că nu avem în plan vreo majorare de taxe locale pentru 2018. Urmează şedinţa de Consiliu Local, dar propunerea asta e. Nu ne îmbogăţim bugetul pe seama contribuabililor. Vremurile sunt grele şi nu punem poveri în spinarea omului, care şi aşa are destule neajunsuri. Anul 2017 îl încheiem rezonabil. Nu pot spune că a fost nici unul extraordinar, dar nici unul de aruncat. Au fost accesate proiecte importante, care îşi vor intra în drepturi începând cu 2018 când vor fi licitaţiile de atribuire şi apoi se va trece la lucrările propriu-zise”, arată Silviu Nan (foto), primarul din Gurasada. Acesta face referire la investiţiile câştigate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), dar şi pe fonduri europene. „Am semnat contractul de finanţare pentru modernizarea şcolii primare şi a grădiniţei din localitatea Câmpuri Surduc, respectiv a şcolii gimnaziale şi a grădiniţei din Gurasada (cu o valoare totală de 557.154,43 lei). Urmează să semnez contractul şi pentru investiţia ce ţine de modernizarea de drumuri (5.861.998,31 lei). Prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai avem un proiect de un milion de euro care a fost evaluat şi are ca obiectiv tot o modernizare de drumuri de interes local. Vom avea de susţinut şi câteva cheltuieli considerate neeligibile (studii de fezabilitate, avize), pe care le vom asigura din bugetul local. Sperăm ca după procedura de licitaţie să nu ne confruntăm cu tot felul de contestaţii, aşa încât să începem cât mai repede munca în teren”, mai declarat primarul.

La Vaţa de Jos se trage linie pe plus
„Avem pregătite daruri pentru toţi copiii din comună, până la vârsta de 14 ani. Alocarea bugetară (în cuantum de 12.000 de lei) s-a aprobat în şedinţa de CL. Se va organiza serbarea pomului de iarnă la căminul cultural din Vaţa de Jos, dar şi la şcolile din localităţile Ciungani, Căzăneşti, Birtin şi Târnava de Criş. Pachetele le vom duce pe sate, la fiecare. În cadrul serbării de la cămin vor fi recitaluri de colinde, se vor prezenta obiceiuri de iarnă, scenete şi tot felul de datini care sunt convins că vor bucura publicul”, a declarat Milu Folescu (foto), primarul din Vaţa de Jos. Pe de altă parte, şi din punct de vedere investiţional, administraţia publică de aici stă bine. „Se mai asfaltează două drumuri din satele Prihodişte şi Tătărăştii de Criş, după ce drumurile din Ociu şi Ocişor le-am terminat. Lucrările sunt din bugetul local. Am accesat cu succes şi două proiecte mari, aprobate prin Hotărâre de Guvern. Unul e pentru extindere alimentare cu apă în satele Vaţa de Sus, Prihodişte, Brotuna, Târnava şi Basarabasa, în valoare totală de 6.805.859 lei şi altul vizează modernizare drumuri de interes local din satele Vaţa de Sus, Căzăneşti, Ocişor şi Ciungani (în sumă de 5.070.838 lei). Dosarele le-am depus la Bucureşti, în 22 noiembrie, iar acum aşteptăm să fim chemaţi să semnăm contractele de finanţare”, a adăugat Milu Folescu.

La Teliucu Inferior, 2017 a adus investiţii de patru milioane de euro
„Aşa cum se întâmplă aproape peste tot în ţară, şi noi le-am pregătit daruri copiilor din rândul comunităţii, până la nivel de clasa a VIII-a. Sunt circa 250 de pachete. Încă nu am stabilit data, dar urmează şi o serbare tematică, ce va avea loc la căminul cultural din centru. Nu ne permitem să ne întindem la mai mult, şi aici mă refer la spectacole de colinde cu invitaţi de seamă. Anul acesta ne-am concentrat să accesăm cât mai mulţi bani pe diverse axe guvernamentale şi europene şi avem de susţinut cofinanţări la proiectele câştigate, aşa că strângem cureaua. Sunt cinci proiecte câştigate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II (PNDL) şi încă unul prin PNDL I, la care a fost deja organizată licitaţia. În total, trebuie să asigurăm din visteria comunală circa 500.000 de lei pentru cofinanţări şi cheltuieli catalogate neeligibile. Investiţiile urmăresc alimentarea cu apă a localităţii Izvoarele (1.819.698 lei), canalizare menajeră pe strada Lacului din satul Cinciş-Cerna (6.106.110,00 lei), reabilitare şi dotare clădiri Şcoala Gimnazială Teliucu Inferior (3.117.961,41 lei), reabilitare şi modernizare dispensar medical (976.614 lei) şi modernizare străzi (2.907.218 lei). Per ansamblu, 2017 a fost unul bun, ţinând cont de toate aceste proiecte câştigate”, susţine Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior. Mai trebuie specificat faptul că şi prin GAL Microregiunea Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor, administraţia are programe investiţionale ce urmează să fie demarate, mai precis o bază sportivă la Cinciş şi un parc central la Teliuc, însumând în total circa 100.000 de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

3 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

3 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

3 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

3 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

3 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

3 ore ago